KÖLDÖKZSINÓR

Ma voltam 36 hetes uh-on, ahol, ahol a következőt írták le: Kzs a fej nyaki szögletben 2x.Ez azt jelenti, hogy a babám nyakára van tekeredve a köldökzsinór? Mennyire veszélyes ez?

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

Igen, ez azt jelenti, hogy a köldökzsinór a nyak közelében van.

Fokozott figyelmet igényel, a magzati állapot észlelése szükséges.

A terhesség kilencedik hónapjában a köldökzsinór normálisan 35-70 cm hosszú. Egyik vége a magzat köldökében, másik vége a méh falához tapadó lepényben van. A kettő közötti távolság a méhben csupán néhány centiméter. A méhen belüli biztos összeköttetéshez ez is elegendő lenne, de a megszületéshez minimum 35 centiméterre van szükség.

A magzat, aki szabadon lebeg a magzatvízben, a hosszú köldökzsinórt magára tudja tekerni és kis ügyeskedéssel akár hurkot is tud rá kötni, vagy ha a zsinór a válla felé kerül, egy mozdulattal akár a nyakára is csavarhatja. Minél hosszabb a zsinór és minél több a víz, annál gyakoribb ez a jelenség. Megszületéskor az esetek 15-30%-ban van a köldökzsinór így-úgy megcsavarodva a magzat nyakán, azaz minden harmadik-negyedik szülésnél.

A köldökzsinórban három ér fut: két artéria és egy véna, a magzat lényegében ezen keresztül lélegzik, mert az anya vérkeringéséből így jut oxigénhez. A köldökzsinór anyagát egy rugalmas vastag kocsonya képzi (Wharton - kocsonya) , ami megvédi a köldökzsinórban futó ereket attól, hogy a méhben szokásos események (magzatmozgás, méhösszehúzódás) hatására az erek összenyomódjanak és az oxigénellátást zavarják. Ha tehát a köldökzsinór a baba nyakára csavarodik azzal egyáltalán nem fojtja meg a szó eredeti értelmében a magzatot, hiszen az nem lélegzik. Baj akkor lehet, ha a köldökzsinór megtörik és a vérkeringésáben zavar keletkezik.

Ennek leggyakoribb oka, ha a magzat, többszöri átbújással csomót köt a zsinórra és azt valahogy nagyobb erővel meg is húzza. 2-3000 szülésből talán egyszer fordul elő ilyen eset, és sajnos semmilyen módszer nincs, ami az ebből fakadó oxigénhiányt előre jelezné, a 4D ultrahang sem.

Azt megmutatja, hogy a magzat nyakán van-e a köldökzsinór, de az elmondottakból következik, hogy ez semmilyen veszélyt nem jelent, hiszen ott nem tud megtörni, csak akkor, ha többször csavarodik a magzat nyakára.

Ultrahanggal is csak akkor látható a csavarodás, ha éppen akkor készül a felvétel. A szokásos 38 hetes vizsgálatnál esetleg még nincs ott, másnap már igen.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2015. október 09., 18:15; Megválaszolva: 2015. október 10., 18:59
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lehet baja?
Tisztelt doktor/doktor nő! Sajnos az történt, hogy Szeptember 19-23. menstruáltam és valahogy bennem maradt egy tampon, nem éreztem semmit és a...
Császármetszés utáni menzesz
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly novemberben szültem császármetszéssel, február közepéig szoptattam. A menzeszem januárban már megjött és egészen...
vizes folyás
Kedves Doktor Úr! Soha nem szültem és egészséges életmódot folytatok. Tavalyi leletemen ez van: tátongó méhszáj, portio folytatásában...
Ez mit jelezhet? Terhesség...
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a panasszal/kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy 4.napja késik a menstruációm, 3 pozitív tesztem van, a tegnapi a legerősebb....
A ciklus és a lencse
Tisztelt Doktor Úr! Véleményét és segítségét szeretném kérni a következő esettel kapcsolatban. A korábban rendszeres menstruációs vérzésem...