Lisztérzékenység, felszívódás

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék panaszaim miatt. Panaszok: hasmenés, nagy mennyiségű pépes széklet, nagyon sok böfögés még egy pohár víz után is, puffadás, gyengeség rossz közérzet, bal köldök körüli néha fájdalom. Ételallergia vérvizsgálaton 2-szer vettem részt, ahol lisztre negatív volt. Több antitestre pl: hagyma, borsó, narancs, mandula stb. alacsony volt. Orvosom szerint ezek másodlagos allergiák. Első tükrözésemnél refluxot és rekeszsérvet állapítottak meg szövettani mintavétel nélkül, majd a nem múló hasmenések és nagy tömegű pépes széklet miatt, ami 1.5 éve tart. Teljes colonoscopiát végeztek ami negatív lett. Most újra felső tükrözést hajtottak végre ahonnan vettek szövettant is. Szövettani leírás: vékonybél típusú nyálkahártya részletek a lamina propria teljes szélességében vizsgálható. Egyikükkel apró muscularis mucosa részlet függ össze. Boholyszerkezeti torzulás látható. Több boholy elágazódik kiszélesedett megrövidült. Néhány hyperplasiás crypta is kialakult. A bolyhok területén az intraepitheliális elhelyezkedésű cd3_cd8 pozitiv kislymphocytak száma jelentősen emelkedett 60_65kis lymphocyta/100 epitheliális sejt. Vélemény: idült duodenitis amennyiben a klinikai vizsgálatokkal alátámasztható a szöveti kép felszívódási zavarnak megfelelhet ebben az esetben marsh 2 besorolású. Epikrizis: a klinikumot és a histológiát figyelembe véve glutén sensitivitás diagnosisat felálitjuk. Ez azt jelenti, hogy én lisztérzékeny vagyok? Mikorra várhatok javulást? Előre is köszönöm.

Dr. Plósz János válasza cöliákia témában

Igen, a diagnózis ez lett. Érdemes még egy anti tTg, antiEMA antitestvizsgálatot végeztetni (vérből) még a diéta megkezdése előtt. Javulás a gluténmentes diéta elkezdése után néhány nappal már várható, a teljes gyógyulás 1-2 hónapot vehet igénybe.

Kérdés: 2015. szeptember 18., 09:36 ;Megválaszolva: 2015. szeptember 19., 09:33
Kérdések és válaszok: Egyéb
Fejfájás okai mi lehet?
Nyomás a fejben
Hepatitis A és B védőoltás...
Sárga tenyér labor eredmény volt
Fáradtság, gyengeség, EBV