Cöliákia

Tisztelt Doktor 30 éves nő vagyok, gyermekkorom óta igazolt cöliákiával élek. Gyakran vannak rosszúlléteim aminek nem tudom a magyarázatát. Eleinte azt gondoltam, hogy biztos a zsíros ételekkel van összefüggésben, és hogy gyenge az epém vagy a májam, de diéta ellenére is jelentkeztek ezek a rosszúllétek. A gasztroenterológusom csinált egy vékonybélmintavételt, melyszerint a vékonybélnyálkahártyám kismértékben elsorvadt. Tanácsolta, hogy még alaposabb gluténmentes diétát tartsak. Ekkor azt gondoltam, hogy a glutén miatt voltak a rosszúlléteim, de most már aztán nagyon odafigyelek, és mégis gyakran rosszúl vagyok. A rosszúllétem, hányingerrel, erős szédüléssel, bizonytalanság érzettel, hányással, fényérzékenységgel, elesettséggel, ritkán enyhe izomrángással jár. Nagyon aggódok. Mitől lehetnek ezek a visszatérő rosszúllétek? Nem frontérzékenység, nem migrén, és mostmár úgy gondolom, hogy az étkezésekkel sincs összefüggésben. A májam, epém az UH szerint rendben van. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Mónika

Dr. Földi Ildikó válasza cöliákia témában

Kedves Kérdező!

A gluténmentes diétát sajnos sok esetben olyankor is megszegheti, mikor nem is gondolja (pl élelmiszer adalékanyagok, gyógyszerek is tartalmazhatnak glutént) . A diéta akkor megfelelő, ha a vérben kimutatható antitestek eltünnek, illetve egy nagyon alacsony határérték alá csökkennek. Megfelelő diéta mellett a bél nyálkahártya nem lehet sorvadt, mert a glutén teljes kihagyása után regenerálódik. Azt javaslom, először ezirányban tájékozódjon, gasztroenterológus segíthet a szükséges vizsgálatok elvégzésében, illetve ha ön nem IgA hiányos, akkor a gyógyszertárakban kapható cöliákia gyorsteszt, (ami IgA típusú antitestek kimutatásán alapul) ami a diéta monitorozására önállóan is jól használható.Dietetikus segíthet az esetleges étrendi hibákat kijavítani. A cöliákiában lehetnek idegrendszeri tünetek is, főképp, ha nem megfelelő a diéta. Panaszaival érdemes neurológust is felkeresnie.

Kérdés: 2012. augusztus 07., 12:05 ;Megválaszolva: 2012. augusztus 08., 15:21
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomorfekély/gyomorrák
Narancssárga nyálka
Vitamin elszinezheti a székletet?
Teszt kérdés
Teszt kérdése
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdést küldtem Önnek, melyre ezt a választ adta: sürgetően nem szükséges a vizsgálat, de a családi terheltség...