magzati rekeszizomsérv

Tisztelt Dr. Pétervári László Úr! 2015. 06.16-án a szültem meg 23. hétre a fejlődési rendellenességgel diagnosztizált (rekeszizomsérv) kisfiamat. Az ultrahang mutatta ki a betegséget, így kértük a terhesség megszakítását. Első terhességem volt, a családban még hasonló probléma soha sem fordult elő. (Egy évet jártunk a párommal a meddőségi osztályra is, de a baba természetes úton fogant.) A Dawn-kór vizsgálatát is kértük, ami alacsony kockázatot mutatott. Viszont a páromnak egy régi kapcsolatából eredően elkapott egy nemi herpesz vírust, amit időnként meg is jelenik nála. Voltunk orvosnál, kapott is rá gyógyszert. Viszont egy éve elkaptam én is, ami időnként nálam is előfordul. A terhességem korai szakaszában (2.és a 3. hónap között) érzékeltem is pár napig. Szeretném tudni, hogy ez a probléma okozhatta e a baba betegségét és ha igen, akkor mit tehetnénk, hogy ez ne fordulhasson ismét elő, mert ebben a bizonytalanságban nagyon nehéz a babaválalás. Ami még a három hónap alatt volt, hogy kétszer használtam orrspray-t: Otrivin Mentol, aztán lecseréltem tengervizes oldatra. Úgy gondolom, hogy mindent leírtam, ami a terhességem alatt történt velem. Nem voltam beteg, a munkám sem megerőltető, hisz tanítok egy iskolában. (Egyedül Gilbert-kór van nálam diagnosztizálva, vércsoportom 0 pozitív) Válaszát előre is köszönöm! R.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

A veleszületett rekeszsérv eseteinek 2%-a familiaris. Ezekben az esetekben

feltételezik az autoszomális recesszív, valamint többgénes öröklődést. Egyértelmű bizonyíték ugyan nincs, de úgy tümik, hogy teratológiai/környezeti/ tényezők is szerepet játszanak kialakulásában. Ismert tény, mely a kóreredet fejezetben már szerepelt, hogy a peszticidként használt pajzsmirigyhormon-analóg, a nitrofen, rekeszsérvet okoz.Tehát egyértelmű kialakulási okot nem lehet megadni.

A herpes simplex vírus 1 és 2 típusa (ajak és genitalis) csak ritkán felelős méhen belüli fertőzésért és a magzat komolyabb betegségéért. Ha ritkán mégis bekövetkezik a magzat fertőződése, akkor ez a terhesség utolsó harmadában veszélyes. A vírus megfertőzheti a magzatot a szülőcsatornán történő áthaladása közben. Régebben reaktiválódott, aktív anyai genitalis herpes esetén császármetszést javasoltak. Az utóbbi években világossá vált, hogy a klinikailag egészséges nők genitalis váladékai is rendszeresen tartalmazzák a herpes simplex vírust. A magzat fertőződése ennek ellenére csak ritkán következik be, ha a szülés utáni ellátás szabályszerűen zajlott le. A császármetszés indikációja ezért kétségessé vált. Ugyanakkor a vírus okozta vulva- (szeméremtest) és hüvelygyulladás ma is a császármetszés javallata. Amennyiben a szülés után az újszülöttön primer (elsődleges) herpes simplex-fertőzés tünetei jelentkeznek (láz, fogínygyulladás, bőrgyulladás, májgyulladás, agyvelőgyulladás) az antiviralis kezelés (Zovirax) az esetek jelentős részében sikeres gyógyulást tesz lehetővé.

A herpes fertőzés és a rekeszsérv kialakulása között összefüggés nem adható meg.

A következő terhességnél az ismétlődés lehetősége minimális.

Kérdés: 2015. július 02., 12:57; Megválaszolva: 2015. július 04., 23:46
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lehet baja?
Császármetszés utáni menzesz
vizes folyás
Ez mit jelezhet? Terhesség...
A ciklus és a lencse