HPV 66, 16

Tisztelt Doktor Úr! Tanácsát szeretném kérni. Másfél hete kaptam meg a leleteimet - visszatérő folyás miatt elmentem STD szűrésre-, és kiderült a HPV poz. 66, 16, Ureaplasma, Trichomonas pozitivitás. Utóbbira a doktor úr azt mondta, szerinte a saját szervezetem "termeli". Felírt Isoprinosine-t, D vitamint, Doxycyclint (partnernek is) . Márciusi citológiám P2, tavaly még P1 volt. Új barátom bő másfél kapcsolat. Neki van két apró szemölcse a péniszén, de nem hajlandó orvoshoz menni, és antibiotikumot sem beszedni. Az antibiotikumtól már én is félek, gyakran kaptam hasmenést tőlük, és télen volt méhnyak (méhszáj? ) gyulladásom, amire 1 gramm Sumamed-et kaptam, Kliont is a folyás miatt. Végül kb. másfél hónapig ment a hasam, voltam tükrözésen, ami szerencsére negatív lett. De a gasztroenterológus szerint antibiotikum okozta, néha véres széklet, kirepedés... Most Progastro-t ajánlott mellé a doktor úr, de nem merem szedni, és egyedül? ... Kezdek túl lenni a kezdeti pánikon. Olvastam azt is, hogy 30% az ilyen vírustól sem kap méhnyakrákot. Milyen gyakran járjak rákszűrésre? Elegendő a 6 hónap, amit a leletem után jeleztek vissza? 49 évesen vetessem ki a méhemet, hogy ne legyen gond? (Van egy 2, 5 cm-es miómám, nem okoz panaszt, alvadékos menzeszt csupán.) Volt Bartholin mirigy tályogom két éve, műtéttel. Még nem vagyok klimax közelében, a hormonjaimat megnézték. A HPV fertőzés okozhat fáradékonyságot? Kondilómával indult a történetem, tavaly februárban. Elvileg kb. 3 hónappal az új partner után. Egyébként rengeteg méh- és petefészekgyulladáson vagyok túl. A fiatalságomból sok szép évet elvett ez. Szinte minden évben P2-es citológiám volt. Silgard oltást javasolt még a bőrgyógyász. Szetinte még ebben a korban és ezen fertőzésnél is segíthet, ill. visszafertőzés ellen véd. Ez igaz? Köszönöm válaszát, tisztelettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

A humán papillómavírus voltaképpen nem egyetlen kórokozó, hanem vírusok egész családja, amelyek csak a hámsejtek magjában képesek szaporodni. Eddig több mint 130 ismert típusát azonosították, melyeket számokkal jelöltek meg attól függően, mikor azonosították az adott típust. Mindre jellemző, hogy hámszövettel borított szerveket támadnak meg, és csak emberekben okoznak fertőzést.

Daganatkeltő képességük alapján magas (kb. 15-20 típusa daganatkeltő) , közepes és alacsony kockázatú csoportokra osztottak.

A leggyakoribbakból néhány példa:

alacsony rizikójú: 6, 11*, 40, 42, 43

magas rizikójú: 16, 18**, 31, 35, 45, 58

*A humán papillómavírus 6-os és 11-es típusa a genitális szemölcsök mintegy 90%-áért felelős.

** A humán papillómavírus 16-os és 18-as típusa a méhnyakrák és a CIN 2/3-esetek több mint 70%-áért felelős.

A leírt nem vírus korókozók kezelése antibiotikummal szükséges. A partner vizsgálata és kezelése mindenképpen tanácsos, mert kontakt úton a fertőzés, a kondiloma terjedhet.

A míoma követése és ismételt cytológiai vizsgálat 6 havonta szükséges.Ez alapján határozhat meg a további kezelés.

Az oltás is lehetséges kezelési mód.

Kérdés: 2015. május 27., 23:25; Megválaszolva: 2015. május 28., 22:55
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lehet baja?
Császármetszés utáni menzesz
vizes folyás
Ez mit jelezhet? Terhesség...
A ciklus és a lencse