Terhesség és oltás

Tisztelt Doktor Úr! Újabb kérdés a méhnyakrák elleni oltásról... Sajnos mindig azzal szembesülök, hogy minden orvosnak teljesen ellentétes a véleménye a kérdéskörről. Hogy döntsem el, hogy melyik orvosnak van igaza és melyik téved?:- ( Egyrészt: kell-e méhnyakrák elleni oltás előtt hpv szűrés vagy elég a negatív cytológia? Miért? Ezt az sztk nőgyógyásztól is lehet elvileg kérni, úgy tudom, valami 10 000 Ft alatti áron. És három hét alatt megvan. Ezt az információt kaptam. Valahol meg lehet ezt sürgetni? Vagy az sokkal drágább? Másrészt: terhesen be lehet-e adatni a Sylgardot vagy tilos? A betegtájékoztatón az van rajta, hogy kérdezzem ki a nőgyógyászomat... Lehet, hogy maguk a gyártók sem tudják? Döntsek, hogy babát tervezek vagy oltatok? És akkor mi van, ha egy vagy két oltáson vagyok túl és közben spontán teherbe esek? El kell csúsztatni az oltást? És akkor nem is véd megfelelően? Vagy beadatni terhesen? Vagy az árt a magzatnak? Köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Pétervári László válasza egyéb témában

A HPV oltás egy rosszindulatú dagantos betegséget tud hatékonyan megelőzni. Tulajdonképpen mindenkinek ajánlható életkortól függetlenül. Sőt maga a HPV szűrés sem feltétele az oltás beadásának.

Az elsősorban a méhnyakrák kialakulását elősegítő humán papillómavírus elleni négykomponensű vakcina terheseknek történő adásáról nem állnak rendelkezésre adatok. A HPV négyféle vírustörzse ellen védő, a krónikus fertőzést, a daganatképződést és a nemi szervi szemölcsök kialakulását megakadályozó egyik vakcina, a Silgárd klinikai tesztjei során ugyan a terhesség során sem tapasztaltak negatív mellékhatásokat, de egyelőre mégsem javasolt az oltási sorozat terhesség alatt történő elkezdése. Ha ez mégis megtörténne, akkor az immunizáció a szülés után fejezhető be.

Kérdés: 2015. január 28., 11:45; Megválaszolva: 2015. január 29., 20:13
Kérdések és válaszok: Egyéb
Kaphatok covid vakcinát? és melyik...
Folyamatos Szédülés
Várható-e javulás...
Pfizer covid vakcina
Folyamatos Szédülés