• Diéta dilemma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        1986óta (időben fel nem ismert epekő miatt) hasnyálmirigy-gyulladásom van (alkoholt egyáltalán nem iszok), legtöbbször a szedett gyógyszerek miatt jelentkezett, ezért nem tudok gyógyszert szedni pl. a reumatikus fájdalmaimra:nem műthető gerincsérv, izületi kopások. Magas vérnyomásra szedek gyógyszert. Tavaly cukorbetegséget állapítottak meg, amit diétával rendben tudnék tartani, ezzel egy év alatt 10kg-ofogytam, de jelentkeztek a reumatikus problémáim és visszatértek a bal bordaív alatti, kisugárzó, görcsös fájdalmak. Az egészet bonyolítja a magas koleszterin szint és a csontritkulás. Bármelyik problémámmal fordulok orvoshoz, mind a saját szempontjait veszi figyelembe, de amit az egyik javasol, a másik szigorúan tilt! MIT LEHET ILYENKOR (T)ENNI? Szeretnék olyan megoldást találni, ami passzol az összes, de legalábbis a legtöbb betegségemhez, mert az orvosaim minden vizsgálat alkalmával ráírják a papírjaimra, hogy nem tartom a diétát és nem szedem a gyógyszereimet. Nagyon egyoldalúan eszek és sokat éhezek, úgy tűnik hasztalanul. Ez előbb-utóbb idegileg felőröl. Köszönettel: Parádi Emma

        Dr. Pászthory Erzsébet válasza a betegség témában

        Kedves Emma! Nézzük sorjában: 1. a hasnyálmirigy gyulladás nem hiszem, hogy a gyógyszerek miatt újul ki, talán a reumatikus kezelés következtében gyomorpanaszai vannak, emiatt érdemes lenne savtermelés gátló gyógyszert szedni - ez csak egy javaslat, nem ismerem a részleteket. 2. diéta szempontjából fontos betegségei a hasnyálmirigy-gyulladás, cukorbetegség és a magas koleszterinszint. Ne legyen elkeseredve, ezeket "közös nevezőre" lehet hozni. A lényeg, hogy egyen sok zöldséget, lehetőleg párolva. A lisztes ételek (tészta, kenyér) módjával, teljes őrlésű vagy durum-lisztből javasoltak. Olivaolaj zsír helyett, sertés- és zsíros marhahús kerülendő, helyette hal és sovány szárnyas bátran fogyasztható. Ajánlom figyelmébe a csicsókát - kifejezetten használ a cukor-anyagcserének, nyersen (salátának vagy elrágni) és krumpli helyett is ehető. Persze erről könyveket lehetne írni, most nagy vonalakban ennyit javaslok. Jobbulást kívánok: dr Pászthory Erzsébet


        Dr. Pászthory Erzsébet
        gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos Itt kérdezhet

        Dr. Pászthory Erzsébet

        Kérdés: 2013. február 12., 10:37; Megválaszolva: 2013. február 13., 15:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: