Mit jelent az MR leletem?

Lelet: Bal térd MR vizsgálat. T2 súlyozott axiális T2 súlyozott, STIR coronalis T1, T2 súlyozott wattos sagittalis mérések készültek. A medialis femurcondyluson korábban mozaik plasztika történt. A porcfelszín keskenyebb. Subchondralisan a T1 súlyozott mérésben a terhelési felszín középső harmadában néhány 5-10 mm átmérőjű szabálytalan kontúrú, jelszegény góc látható. Perifocalisan a condylusban oedema van. Az ízfelszín egyenetlenség nem fokozódott. A medialis meniscusban centrálisan elmosott kontúrú jelfokozódás látható, kontúrmegszakadás nem figyelhető meg. A latrialis meniscus ép. Az elülső és hátsó keresztszalag lefutása rendes. Az ízületben kevés folyadék látható. A medialis condylus előtt zsírszövetekben kiterjedt jelszegény hegesedés műtéti műtermékek láthatók. Vélemény: A bal nedialis femurcondylus mozaik plasztika utáni állapot. Számottevő változás nem látszik. Degeneratív medialis meniscus laesio.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza MR témában

Tisztelt Kérdező!

A leletben a műtét, mozaik plasztika utáni állapotot írják le. A leletből

kiderül, hogy egy korábbi vizsgálattal hasonlították össze. A combcsont térd közeli végén a belső oldalon (ez a medialis condylus) a porc alatt láttak néhány 5-10 mm-es körülírt eltérést, valamint ezek körül a csontban ödémát (a csonton belül folyadékfelszaporodást) .

Körülírt károsodás jele látszott a térdízület belső porcos gyűrűjében (meniscusban) , amit a véleményben degeneratív (túlterheléses) jellegűnek véleményeztek. Változást, rosszabbodást az előző vizsgálathoz képest nem

észleltek. Az eltérések jelentőségét csak a többi adat és körülmény (pl. a műtét előtti állapot, a műtét időpontja, a vizsgálatok között eltelt idő, aktuális panaszai stb) ismeretében lehet megítélni, illetve az összes felvételt is látni kellene.

A lelet megbeszélésével mindenképpen forduljon a kezelőorvosához.

Kérdés: 2012. augusztus 23., 14:15; Megválaszolva: 2012. augusztus 26., 11:50
Kérdések és válaszok: Egyéb
Serum Calcium
Vérhigító oltásra
Lehet COVID utóhatás?
Covid oltás után alkohol?
Hasi fájdalom