• Főtt étel elutasítása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Címzett, Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy 12 éves lánygyermekem az elmúlt kicsivel több, mint fél évben szinte alig hajlandó főtt ételt enni. A hideg élelmiszerekkel nincs probléma, csak a főtt ételekkel, ott viszont szinte semmit se hajlandó megenni. Egyedül a rántott hús, rizs kombinácó, amit megeszik. Emellett aktívan, versenyszerűen sportol, kajakozik. Rendszeresen szedünk vastablettát, a legutóbbi labor eredménye vérszegénységet mutatott. Emelett 3 évvel ezelőtt egy felső légúti megbetegetés következményeként pikkelysömör alakult ki nála, ami folyamatos kezeléssel tünetmentesen tartható. 1 éve menstruál is. Sajnos nem tudom, hogyan szerettethetném meg vele ismét a főtt ételt. Próbálkoztam, a "nem ehetsz mást" hozzáállással, de akkor inkább nem is evett semmi. 164 cm és 57kg. Elbeszélgettünk már sokféleképp a főtt étel fogyasztásának fontosságáról, de sajnos eddig ezek nem vezettek eredményre. Sajnos az együtt főzés sem. Ott is csak a kostolásig jutottunk. Mit tehetnék, hogy újra rá vegyem a főtt étel fogyasztására? Vagy egyátalán gondot jelent, ez a probléma "kinőhető"? Egyébként nincs ételundora, eszik zöldséget, gyümölcsöt, tejtermékeket. Válaszát előre is nagyon köszönöm.

        Irinyi-Barta Tünde válasza a Főtt étel elutasítása témában

        Kedves Kérdező! Megértem az aggodalmát, de én személy szerint - a leírtak alapján legalábbis - nem gondolnám, hogy örökké fog tartani. Valószínűleg most abban a korban van, amiben változik az ízlés, és a későbbiekben fokozatosan bővülni fog az elfogyasztott főtt ételek köre, magától rájön, hogy unalmas mindig minden nap ugyanazt enni. Kérdés merült fel bennem, hogy vajon a társai előtt (pl. menzán, táborban, étteremben stb.) is így válogat, és esetleg nem eszik, vagy ott inkább elfogyasztja az aktuális menüt? Az ételeket azért nem eszi meg, mert melegek, vagy más miatt, pl. tojásrántotta, tejbegríz, főtt virsli, pizza is inkább csak hidegen csúszik? Ilyen ételekkel, még ha hidegen is eszi meg, talán változatosabbá tehető az étrend. Ha a zöldségeket eszi, készítsen hideg salátákat, pl. kukoricasaláta, tésztasaláta, burgonyasaláta, vegyes friss saláta csirkemellel, öntettel és főtt tojással. Ha a felvágottakat szereti, pl melegszendvics, franciapirítós is opció lehet. Fejlődőben lévő szervezetének fontos lenne a főtt étel fogyasztása (amint írja, ezt a témát már körüljárták), pláne, hogy versenyszerűen sportol. Remélem tudtam segíteni, és felvetettem olyan gondolatot, amit esetleg még nem próbáltak ki! Kitartást és türelmet kívánok Önöknek! Tisztelettel: Irinyi-Barta Tünde


        Kérdés: 2017. november 22., 09:55; Megválaszolva: 2017. november 22., 17:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.