• Vércukor ingadozás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Tünde, a vércukor ingadozás definíciójával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Sajnos sehol nem találok információt arról, hogy milyen értékek mennyi idő alatt való változása számít már ingadozásnak. Nem vagyok cukorbeteg, de mivel bizonyos tünetek már erre mutattak, gyakran mérem a cukromat. Az értékek mindig a normál tartományban maradtak (min. 4.1, max. 8.4) sokszori mérés alapján. Azonban volt olyan eset, hogy gyomorfájdalom vagy furcsa érzés hatására megmértem és akkor akár negyed óra alatt 0,6-ot, vagy 35 perc alatt 2-vel változott az érték. (7,3, majd 30 perc múlva már 5,2). Nem tudom, hogy ez normálisnak számít-e. Amennyiben igen, lehet, hogy csak sokat aggódok emiatt, de sajnos nagyon félek, hogy alacsonyra esik a cukrom, ezért gyakran eszem keveset. Lelki okai is lehetnek, tudom, mert szorongás és pánikkal is találkoztam már az évek alatt... Csak először szeretném kiszűrni, hogy kell-e aggódnom valami testi elváltozás miatt, hogy nem működik megfelelően a rendszer. Ez az evés-függőség már pár kiló felesleget is eredményezett, nagyon szeretném ezt elengedni. Egyébként reggeli után a legrosszabb, reggeli után másfél órával mindig nagyon éhesnek érzem magam, pedig a vércukrom sosem nagyon alacsony (4,5 - 5,6 között van ilyenkor). Köszönöm a választ és a tanácsokat, Virág

        Irinyi-Barta Tünde válasza a Vércukorszint ingadozása, Cukorbetegség témában

        Kedves Virág! Volt már glükóz terheléses vizsgálaton? Ha még nem, akkor elsősorban azt tanácsolnám, kérjen orvosától egy kivizsgálást (labor), és az eredmények alapján pontosan látni fogják, miről van szó. Az Ön mérései alapján még nem gondolnék cukorbetegségre. Nincs szükség ilyen sűrű vércukorszint mérésre, információtartalommal az étkezés előtti (éhgyomri) és étkezés után 1,5-2 órával elvégzett mérések eredményei bírnak. Ha ettől gyakrabban mér, akkor a változó eredmények okozhatnak félreértéseket. Azt jól teszi, hogy sűrűn eszik keveset, de javaslom, hogy figyeljen oda a szénhidrátbevitelre is (nem csupán pékáruk és tésztafélék, hanem gyümölcsök, üdítőitalok, stb. szénhidráttartalmával is számolni kell). Az éhség elkerülése végett próbáljon teljes kiőrlésű gabonatermékeket választani, amelyek lassabban szívódnak fel összetett szénhidráttartalmuknál fogva. Kiváló a lenmag, a chia mag, a köles és a zab is. Minden jót kívánok! Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde


        Irinyi-Barta Tünde
        okleveles táplálkozástudományi szakember Tőle szeretnék kérdezni

         Irinyi-Barta Tünde
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2017. február 06., 11:13; Megválaszolva: 2017. február 09., 20:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés