Ingadozó vércukor és egyebek

Tisztelt Doktornő! 40 éves nő vagyok. 2 gyermekem van. A kicsi 7 éves. Minkét terhességem alatt terhességi diabéteszem volt. Mellette a tsh értékem sem volt jò. Diétáztam csak,gyògyszereket nem szedtem. Családban volt cukorbetegség,pajzsmirigy túlműködés is. Pajzsmirigyem többször vizsgálták, hol jò volt a tsh, hol túlműködést mutatott. Régebben uh-n voltam göbök is. Uh-ra régòta nem küldtek. Csak vérvétel, jelenleg a tsh tökéletes (október és novemberi vérvétel) más értéket nem néztek, mert a tsh jò. Romlott a látásom, 1 év alatt 1 dioptriat, távolra nem látok jòl. Voltak egyéb tüneteim is,ami miatt felmerült a vércukor probléma. Ilyen volt pl. enyhe szédülések, gyakori hirtelen vércukor leesés /hirtelen éhség,remegés/. Fáradtság. Gyengeség. Ezek mellett gyakori reggeli fejfájás, ami elmùlik rövid idő mùlva, de erős fejfájás is előfordul,bár mindig is fejfájòs voltam. Ingerlékenység,száraz viszkető bőr. A pulzusom irtò magas,alapjáraton 85-95-100 de könnyen felmegy 140- re egy kis terhelésre. Néha hirtelen nagyon szapora szivverés jön rám, ami hamar mùlik, de rémisztő. Ülőmunkát végzek és sajnos a testmozgás ritka. 165 cm vagyok és 63-64 kg. Vércukrot mértem itthon, a reggeli mérések 5-5,4 általában,laborban is ennyi volt. Etkezések után 2 òrával 6,5-7,5 közötti mérések voltak, de volt 10 is. Szúròpŕóba szerűen mértem, diéta nem volt ekkor még. Laborban cukorterhelés előtt 5,4 volt utána 2 òrával 4,4, de további fél òra mùlva iszonyù rosszul lettem, remegés,elgyengülès, ettem pár falatot és jò lett. Inzulint nem néztek. Hemoglobin a1c 5%, 31 mmol. Háziorvos konzultálva diabetologussal irt fel Meforal 1 db tablettat este és diétát. Azòta az itthon mért értékek étkezés után gyógyszer és diéta mellett 5-7 közötti. Szùròpròba szerűen mérek. Egy hete szedem a gyógyszert. Az a kérdésem, ez IR,cukorbetegség vagy micsoda? Megfelelő ez a kezelés? Milyen gyakran, hogyan mérjek? Javasoltak további vizsgálatok pl.kardiologia,pajzsmirigy vizsgálat? A látásromlásom lehet ettől, vagy inkább a szamitogép az oka? Összefüggésben lehetnek,javulhat a szemem? Iletve a magas pulzust okozhatja? A teljes vérképem jò volt amùgy. Ami még aggaszt, van egy okosórám, nem tudom mennyire megbizhatò a pulzoximéter rajta, nappal 98-99% okat mér, de éjjel volt 78-80-88 is volt ...? Válaszát köszönöm.

Dr. Keszthelyi Zsuzsanna válasza vércukorszint ingadozás témában

Kedves Asszonyom!

Átnéztem az eredményeit és úgy látom, hogy baktérium van a vizeletében.Mindenképpen vízelet leoltás és ennek megfelelô antibiotikum szedése szükséges.

Panaszait átolvastam. Béta blokkoló szedését javasolnám. A házi orvos a felírja önnek.

A diéta tartàsa az elsôdleges cukorbetegség esetén. Igen, bár nem néztek inzulinszintet, de IR biztosan fennáll. Ez ennek a cukorbetegségnek az okozója. A Metformin a legjobb, pont úgy, ahogy szedi. Azért a vérnyomását is gyakran mérje. Az okosórákat, sajnos nem ismerem, de nyílván megbízható. A pajzsmirigy most normálisan mûködik.

24órás EKG vizsgálat fontos lenne, az igazolja legjobban, hogy milyen ritmusa van.

Látàsa miatt, mivel cukorbeteg, minden évben szemészeti vizsgálat szükséges. Ön fiatal, de a látásromlása lehet a cukorbetegségtôl is, sajnos.

Bármilyen egyéb kérdése lenne, szívesen válaszolok.

Üdvözlettel:

Dr. Keszthelyi Zsuzsa

Kérdés: 2022. november 27., 12:09; Megválaszolva: 2022. november 28., 12:08

Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)

Agyi ödéma
Kedves Doktornő! Saxenda használata közben ahogy az a betegtájékoztatóban is jelölve van, problémát okozhat a vesékkel. Belőlem kb. 7 kg vizet...
Pszichiátra, diabetológia
Tisztelt Doktornő! Több, mint hat éve kezelt pszichiátriai beteg vagyok. Akkor 193cm/68 kg voltam. A kórházban beállított gyógyszerek nagyon sokat...
Terheléses cukor vizsgálat...
Tisztelt Címzett! Terheléses cukor vizsgálaton kellett részt vennem, melyet meg kell ismételnem (határesetek az értékek) azt szeretném kérdezni...
Vércukor leesés (2)
Kedves Doktor nő! Köszönöm a válaszát a "vércukor leesés" kérdésemre. (Nagyon gyakran zuhan le a cukorszintem) . Az édességet igyekszem...
Vércukor leesés
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Nem vagyok cukorbeteg, sem inzulin rezisztens, mégis sok problémám van abból, hogy rendszeresen leesik a cukrom. Szinte...