C-vitamin kapszulában, vagy a nélkül - mi a kapszula lényege

Tisztelt Doktor Úr/Doktro Nő! Korábban elébbé bevásároltam (1 évre előre) 500 mg-os c-vitaminból, mely kapszulás kiszereléső (Cetebe 500mg retarda kapszula) , de utána tudtam meg, hogy ez a dózus (500mg) inkább káros lehet mint hasznos, így megbántam, de kidobni azért nem akarom. Elkezdtem szétszedni a kapszulákat és három felé oszva kapuszla nélkül fogyasztani a citamint (kis golyócskák) és nem tudom, hogy ez így elfogadható-e vagy nem véletlen van kapszulába. A kérdésem, hogymiért szükséges a kapszula? Illetve hogy a kapszulából "kiöntve" kapszula nélkül fogyasztom mi történik, ugyan úgy hasznosul, vagy még úgysem? A forgalmazónál érdeklődtem de sokadszorra sem tudtak olyan szakmbert adni aki tudta volna a választ... Előre is köszönöm

Dr. Szanyi Andrea válasza C vitamin témában

Kedves Kérdező!

A Cetebe 500 mg-os kiszerelésű kapszula biztosan nem káros, akkor nem lehetne kereskedelmi forgalomban. Amiben más ez, mint a többi C-vitamin, hogy elhúzódó (retard) hatása van, nem egyszerre szívódik fel, így egyenletes C-vitamin szintet biztosít. A kapszulás formája részben az említett célt szolgálja, másrészt a kapszula a gyomorsavnak ellenáll és nem a gyomorban bomlik le. A kapszula megbontásával ezen előnye valószínűleg megszűnt.

Kérdés: 2012. november 19., 15:49; Megválaszolva: 2012. november 24., 18:43
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Vérvételi eredmény
Kedves Doktornő! Vérvételi ereményemmel kapcsolatosan érdeklődtem, mellékeltem ismét. A torkom kissé fájt a hét elején, más bajom nincs. A...
Kéz seb kérdés
Köszönöm szépen a választ. Az kimaradt, hogy a hajvágásnál nem viselt gumikesztyűt, elkaphattam valamit? .Nem volt sebem a kezemen, a körmömnél...
Feketeköménymag fogyasztása
Laktóz és fruktóz intolerancia...
POTS - Az állapot, amire minden orvos...