C-vitamin kapszulában, vagy a nélkül - mi a kapszula lényege

Tisztelt Doktor Úr/Doktro Nő! Korábban elébbé bevásároltam (1 évre előre) 500 mg-os c-vitaminból, mely kapszulás kiszereléső (Cetebe 500mg retarda kapszula), de utána tudtam meg, hogy ez a dózus (500mg) inkább káros lehet mint hasznos, így megbántam, de kidobni azért nem akarom. Elkezdtem szétszedni a kapszulákat és három felé oszva kapuszla nélkül fogyasztani a citamint (kis golyócskák) és nem tudom, hogy ez így elfogadható-e vagy nem véletlen van kapszulába. A kérdésem, hogymiért szükséges a kapszula? Illetve hogy a kapszulából "kiöntve" kapszula nélkül fogyasztom mi történik, ugyan úgy hasznosul, vagy még úgysem? A forgalmazónál érdeklődtem de sokadszorra sem tudtak olyan szakmbert adni aki tudta volna a választ... Előre is köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza a C vitamin témában

Kedves Kérdező! A Cetebe 500 mg-os kiszerelésű kapszula biztosan nem káros, akkor nem lehetne kereskedelmi forgalomban. Amiben más ez, mint a többi C-vitamin, hogy elhúzódó ( retard) hatása van, nem egyszerre szívódik fel, így egyenletes C-vitamin szintet biztosít. A kapszulás formája részben az említett célt szolgálja, másrészt a kapszula a gyomorsavnak ellenáll és nem a gyomorban bomlik le. A kapszula megbontásával ezen előnye valószínűleg megszűnt.

Kérdés: 2012. november 19., 15:49; Megválaszolva: 2012. november 24., 18:43
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Vérkép eredmények
Tisztelt Doktornő! Nem rég, pár napja készítettem általános egészségügyi felmérésként egy vérvételt, amin a következő értékek jöttek ki...
tanács ekg-műszerrel kapcsolatban
Tisztelt Doktornő! - Magas vérnyomás betegségemre szedek : nebivolol 5 mg-os tablattát -napi 1-et. kb.2 éve egy 24 órás vérnyomásmérésnél a...
Palpitatio
Magas GGT érték
Kedves Doktornő! A mai laboreredményem szerint nagyon magas a GGT enzimem, és a GPT enzimem is egy kicsit. GOT: 29 U/l, GPT: 51 U/l, GGT: 109 U/l. A...
EKG lelet értékelése
T. Doktornő A következő EKG/ szivultrahang lelet értékelésében szeretném a segítséget kérni : Sinus ritmus 54/ perc Az inferior régióban...