Vércsoport

Tisztelt Dr Úr/No Kédesem vercsoport oroklessel kapcsolatos.Egyszer a biologia Tanarom azt mondta nekem, mikor a vercsoport orokleset tanulltuk az iskolaban, h nem lehetseges a mi esetunk. Akkor nem is firtattam a dolgot, most viszont megint eloterbe helyezeodott egy veletlen folytan, és egyre inkább csak olvasom, hogy ez igy elégge csak lehetetlen variáció. MI ketten szulettunk, ikrek vagyunk 2 petéjuek. A tesverem 0 RH poz. én pedig AB RH poz. Kérdésem: 0 RH poz. anyának és AB RH poz. apának szulethet e ikreknéll ilyen vércsoportu gyermekei. Mielobbi válaszában reménykedem, amit elore is koszonok. Tunde.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza vércsoport öröklődése témában

Kedves Kérdező!

Ha Önök 2 petéjű ikrek, semmivel sem nagyobb a genetikai egyezésük, mint a normál testvérpároknak. az AB vércsoportú szülő valóban vagy A vagy B tulajdonságot kell, hogy örökítsen az utódaiba, a 0 vércsoportú pedig csak 0 tulajdonságot tud. Elméletileg így a gyermekeik A0 vagy B0 vércsoportúak lehetnek semmiképpen sem 0 vagy AB. Tehát mindkettőjük vércsoportja "hibás" ilyen módon.

Az viszont elképzelhető, hogy az A illetve B vércsoport génje gyenge, a 0 mellett a szokásos módszerekkel nem mutatható ki, 0-ásnak látszik a vércsoport, pedig valójában nem az.

A vércsoport vizsgálatokon kívül sokféle genetikai vizsgálat van még, ami elvégezhető kérdéses esetekben, elhamarkodottan ne vonjon le következtetéseket ebből a vércsoport vizsgálati eredményből.

Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2012. szeptember 12., 13:22; Megválaszolva: 2012. szeptember 13., 08:17
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Labor lelet
Tisztelt Uram/Holgyem, Mellekelt laborleletemmel kapcsolatban szeretnek felvilagositast kerni. 29 eves no vagyok. Az aTPO elteressel tisztaban vagyok...
Vércukor mérés kétszer -...
Tisztelt Válaszoló! Preventív jelleggel mérem vércukromat. Általában az ember egy alkalommal egy ujját megszúrva méri a vércukor értékét....
Laboreredmény
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Ma kaptam meg a vérvétel eredményét és néhány eltéréssel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét. A legtöbb...
Véreredmény
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Véreredményemet szeretném ha kiértékelné,hogy kell e aggódnom valamilyen probléma végett.Köszönöm.
Miért van ez a nehézlégzés?
Tisztelt Doktor úr! A következő problémával kapcsolatban kérném a véleményét. Sokszor jelentkezik nálam egyfajta nehézlégzés. Ilyenkor...