Antidepresszáns megvonási tünetei lennének?

T. Doktor Nő/Úr! A Dalsan nevű gyógyszert cseréljük le orvosommal a mellékhatásai miatt. Emellett még xanaxot szedek, napi 0.6 mg-t. Két naponta fél tablettával kellett csökentenem a Dalsan adagot, majd két nap szünetet követően az 50 mg-os velaxin tablettát 1 hétig este 1, majd 1 hétig este 2db, végül reggel 1, este 2 tablettát kell szednem. Most ott tartok, hogy az esti két szemet kell bevezetnem. Tulajdonképpen eddig zökkenőmentes volt az átmenet, de tegnap rosszul aludtam álmokkal, rosszul éreztem magam egész nap, nagyon rossz volt a közérzetem, ami valahogy a gyomromból feszültséggel indult ki. Szédelegtem, izzadtam is, összességében nem tudom leírni az érzeteim. Ma éjjel sem volt jó és érzem, hogy még ma sem vagyok jól. Mi lehet ez? Megvonás vagy épp a gyógyszer hiánya? Lehet, hogy a párás meleg időre reagálok így? Korábban is megviseltek a frontok és nem voltam teljesen panaszmentes. A korábbi gyógyszer egyik mellékhatása a szexuális étvágy hiánya volt, amit nem érzek visszatérni. Lehet ebben még változás? Mi a véleménye a gyermekvállalásról e gyógyszerek mellett? Amikor kialakult a betegségem, nem a jellegzetes pániktünetek voltak a jellemzőek, hanem túllégzés és a bizonytalanság érzéses jellegűek. Mit tegyek, hogy elmúljanak? Orvosommal hó végén találkozom csak. Köszönöm megtisztelő válaszát! Anikó

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a depresszió témában

Kedves Levélíró! A gyógyszerváltás nem mindig megy zökkenőmentesen, mivel az egyik készítmény mennyisége lecsökken, a másiké pedig fokozatosan emelkedik, idő, míg eléri a terápiás dózist. Ugyanakkor időbe telik, míg kifejti hatását. Dalsan hirtelen megvonásakor fordulhatnak elő megvonási tünetek, ezért amikor leállítják a terápiát, a fokozatos csökkentést 1-2 hét alatt kell megtenni. A Velaxin mellékhatásai között szerepelnek a rendellenes álmok, idegesség, szédülés. Jeleznie kell a problémát kezelőorvosának, ha nem rendeződik az állapota. Vizsgálatra van szükség, hogy eldöntsék, mi áll a háttérben. A szexuális vágy hiánya rendeződhet. Terhesség alatt nem javasolt Xanax szedése, Velaxin esetében pedig a várandósság tervezése előtt konzultálni kell a kezelőorvossal. Lehetőség szerint kerülni kellene ezt a gyógyszer szedését is, ha a beteg állpota nem engedi a gyógyszermentességet, akkor egyedi mérlegelés szükséges. A pszichoterápia megkezdését mindenképpen javasolnám.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2010. szeptember 13., 22:17; Megválaszolva: 2010. szeptember 16., 18:16
Kérdések és válaszok: Depresszió
A kiüresedésem gyógyítható?
Érzelmi kilengések
Depresszió
Gyógyszer!
Kedves Dr.Nő!-sajnos vissza tértek a gyógyszerem szedése előtti tünetek.Pedig elég erősnek éreztem magam abban hogy le tegyem 10 év szedés után!Az...
Gyógyszer váltás
Kedves Doktornő! Antideprenszáns elhagyását segítő gyógyszerek felől kérnék javavallatot. Próbáltam rivotrilt igaz csak 0,25, de nem volt jó...