Carcinoma Basocellulare C44

Tisztelt Dr. úr, /Dr. nő! Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy édesanyámat tavaly augusztusban megműtötték rosszindulatú daganattal, de aggódik, mert továbbra sem érzi jól magát, és ezt hiába mondta az orvosának. Eredménytelen... Részletesen leírom édesanyám betegségét. Tavaly augusztusban a fejtetejéről, 5-6cm átmérőjű daganatot vágtak ki, és a bőrt combjáról pótolták. (nem hatott az injekció, érzéstelenítés nélkül vágtak le róla jó nagy tenyérnyi darab bőrt.) Ezek után semmilyen kezelést nem kapott. Fejtetőn kb. 10 cmes sebhely van, szövettan nem mutatott ki a körülötte lévő bőrben rákos sejtet, de azóta is fáj az arccsontja, rossz közérzetre panaszkodik, fáradékonyabb, mint előtte volt. Nagy vérképet készítettek a laborban, az nem mutatott ki semmi bajt. Lehetséges, hogy nem kapott sugárterápiát, vagy kemoterápiát és a rák vissza tér valahol máshol? Arc csontja a nagy vágástól is fájhat? Valamint a fél arca is fáj időközönkét fájdalomcsillapítóval tud csak meglenni. Ha bármilyen tanácsa van ezzel a kérdés címében feltett betegséggel kapcsolatban, illetve a megmaradt fájdalommal, akkor azt nagyon megköszönném. Tisztelettel: Cs. Mónika

Dr. Nagykálnai Tamás válasza basalioma témában

A fejtető basalioma (carcinoma basocellulare = alapisejtes bőrrák) nagyon lassan növekszik.

Néhány éve ott lehetett.

Persze akkor még kisebb volt, egyszerűbb lett volna a kérdés.

Ha nagyra növekszik akkor már borzasztó nagy a baj, hiszen a koponyatető egy kivételes hely..

Ön nagyon sok kérdést vet föl egy elhanyagolt bőrrák (koponyatető, ne felejtsük) miatt.

Próbálok válaszolni:

Sugárkezelés a daganat kimetszése után nem nagyon jön szóba, mivel a koponyát fedő "galea" nem bírja a sugarat.

Miért kellett ekkorára növeszteni?

Kemoterápiát kérdez. A basalioma nem érzékeny a kemoterápiára, másrészt a Mama valószínűleg (Ön 55 éves, a Mama tehát legalább 70) nem alkalmas kemény gyógyszeres kezelésre.

A fejtető basaliománál milyen vérkép-eltérésre számít Ön? Jó lenne, ha egyszer elmondaná nekem.

A "vágástól" is fájhat.

Persze.

De Ön mit csinálna, nem "vágná", azaz otthagyná ezt a daganatot? Azért ezt nem mondja komolyan?

Egyébként nem hiszem, hogy hiába mondja a problémákat az orvosának - mint írja. Biztos, hogy mondta a Mama?

Lehet, hogy az orvosa mondja hiába a problémákat.

Ezt döntsék el maguk között.

Kérdés: 2011. május 28., 21:43; Megválaszolva: 2011. június 06., 10:47
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Szövettan basalioma?
Tisztelt Doktornő! Leműtöttek a szemem alatt egy basaliomát, melyet 1 éve diagnosztizáltak, de a covid miatt csak 1 hónapja került kimetszésre. Akkor...
carcinoma basocelluláre
kérdéses elváltozással már többször is /különböző, főleg háti területen/ megoperáltak 2006 óta. Kérdésem: a, napfényvédelmen kívül van...
Kórszövettani vizsgálati lap
2008-ban anyajegy levétele történt, annak most a szövettani eredményét pontosan leírom Önnek. 8x4 mm-s babérlevél alakú bőrkimetszés egyik...
Szemölcsös bőrbetegség
Tisztelt Dr Nő/Úr..2010 júl.ban tarkomrol szemölcsöt mütött ambulánsan a sebész orvos. Szövettanra küldte, ami két heti vizsgálat eredménye...
basalioma
Egy hónappal ezelőtt sebészi módon fenti diagnózissal mellkasomról bőrdaganatot távolítottak el. Reumatikus problémák miatt évek óta gyógyfürdő...