Nyirokmirigyrák? Sürgős választ kérek

A feleségem laborvizsgálatában vér volt, a kismedencei CT-jén állt: A pancreas farki részénél 4 cm nagyságú, szabálytalan alakú, a kontrasztanyagot finoman inhomogénen halmozó szabálytalan alakú terime figyelhető meg, mely szorosan hozzáfekszik a lép vectralis kontúrjához és a bal mellékvese lateralis szárához, a pancreastól nem választható el. A lép egyértelműen megnagyobbodott, hilusi átmérője 67 mm, homogén szerkezetű. Egyéb leletadatok normálisak. Belgyógyász szerint rák, melyet 2 héten belül operálni kell. Mi a véleménye és mi várható?

Dr. Laki András válasza CT eredmény témában

Tisztelt Kérdező!

A pancreas – azaz hasnyálmirigy – farki részénél leírt elváltozás a jelek alapján valószínűleg daganatos jellegű. A leletben leírtak közül elsősorban a kontrasztanyag halmozás utal erre.

Fontos volna ismerni a radiológus kolléga véleményét is, ha a látottakat a lelet végén összefoglalta, erről Ön nem írt a kérdésben.

Magam a kérdés címében említett nyirokmirigy-rákra (lymphomára) kevésbé gondolnék az elhelyezkedés alapján, a leírás elsősorban a hasnyálmirigy daganatára utal, ami sajnos sokszor rosszindulatú.

A leírtak alapján a műtét indokoltnak látszik.

Elképzelhető, hogy műtét előtt hasfalon át biopsziát végeznek az elváltozás szövettani tisztázására, ami a kezelés módját befolyásolhatja.

A lép megnagyobbodása nem feltétlenül függ össze a másik elváltozással, annak sokféle oka lehet, de nem kizárható a kapcsolat közöttük.

A "laborvizsgálatban" (vizeletben? ) lévő vér valószínűleg független az előbbiektől.

Kérdés: 2011. március 31., 09:51 ;Megválaszolva: 2011. április 03., 21:46
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
CT értelmezése - Rák lenne?
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Férjem CT eredményei aggasztanak, így véleményt szeretnék kérni hogy ez jelenthet-e rákot? A PANCREAS FELETT TÖBB...
Nyirokcsomó megnagyobbodás
Májvédők alkalmazása...
Dudor a torokban
Nőgyógyászati probléma
Tisztelt Doktornő, kérdésem a leletemmel kapcsolatban lenne, nem értem pontosan.loop conisatio után ezt az eredményt kaptam. Mennyire nagy a baj?...