• CT értelmezése - Rák lenne?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Férjem CT eredményei aggasztanak, így véleményt szeretnék kérni hogy ez jelenthet-e rákot? A PANCREAS FELETT TÖBB, 5-10 mm-es nyirokcsomó látható. A májkapu képletei mellett néhány 10mm-nél nem nagyobb harántátmérőjű nyirokcsomó, valamint a VCI és a V. portae között egy 23x24x26mm nagyságú megnagyobbodott nyirokcsomó látszik. A hasi aorta prox. harmada mellett egy 10mm-es, valamint több 1 cm alatti harántátmérőjű nyirokcsomó látható. Az iliacalis erek mentén is ábrázolódik néhány 1 cm alatti harántátmérőjű nyirokcsomó. A tüdőbázisokról készült metszeteket áttekintve:Mindkét oldalon ,bal oldali túlsúllyal,foltos tejüvegszerű fátyolos denzitásemelkedés látható. A jobb 10. tüdősegmentumban paravertebralisan, subpleuralisan 15x30x40mm infiltratív jellegű denzitàsemelkedés látszik, melyen belül üregképződés is ábrázolódik, cranialisabban ugyancsak a jobb 10. segmentumban egy két 1cm alatti hasonló elváltozás is látható. A bal 9. tüdősegmentumban közvetlenül a rekesz felett, egy 23 mm nagyságú kissé vaskosabb falú emphysemás bulla látszik. Kèrdésem lenne! Mit jelent ez a lelet laikusnak lefordítva? Komoly baj? Van mitől tartani? Köszönettel!

        Dr. Baki Márta válasza a CT eredmény, hasi nyirokcsomók megnagyobbodása témában

        Tisztelt Asszonyom! Az első kérdés, hogy férjének milyen panaszai voltak, s miért történt a vizsgálata. A mellékelt CT lelet alapján mindenképpen javasolt további vizsgálatok elvégzése. A klinikai tüneteket, panaszokat, esetleg laboratóriumi eredményeket figyelembevéve mindenképpen érdemes tisztázni, hogy a hasban lévő nyirokcsomók miért nagyobbak, ill. a teljes képhez esetleg egy mellkas CT elvégzése is indokolt lehet. A nyirokcsomók megnagyobbodása önmagában még nem jelent rosszindulatú daganatos megbetegedést, de érdemes a kivizsgálást tovább folytatni. Tisztelettel: dr.Baki Márta

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. június 24., 18:30; Megválaszolva: 2019. június 26., 05:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: