Meningeomával kapcsolatos kérdések

Tisztelt Doktornő/ Úr! Férjemnek a koponya Ct vizsgálat után 1cm-es hyperdens meszes képletet -mely lehet meningeoma is -találtak. Az idegsebész doktor úr MRI re küldte, amire csak január végén kaptunk időpontot. kérdésem hogy a pontosabb diagnózis felállítása érdekében kell még az MRI vizsgálatot elvégezni, vagy ez a meszes képlet lehet más is mint meningeoma? Illetve pontosan mit vizsgálnak majd, a menigeoma szerkezetét? Jelenleg nincs semmiféle tünete a férjemnek a meningeomával kapcsolatban, de lehet? Mire kell odafigyelnünk, illetve ez már nem szívódhat fel vagy esetleg nőhet is. És mindenféleképpen ki kell majd műteni vagy lehet hogy mindig csak 1 cm-es marad és akár nem is fog nőni? Hát elég sok kérdést tettem fel és ezért elnézést is kérek, de szeretnék egy kicsit tájékozottabb lenni a férjem problémájával kapcsolatban. Tisztelettel köszönöm segítő szándékát és türelmét. Egy érdeklődő feleség

WEBBeteg szakértő válasza meningeoma témában

Kedves Kérdező!

Valószínű azért kérték az MR vizsgálatot, hogy biztosak legyenek a diagnózisba, bár az a CT alapján is felállítható az elhelyezkedés, szerkezet alapján. Nagyon lassan növő, az agyat burkuló hártyából kiinduló daganatról van szó. Ha nagyon nagyra nő fejfáját, az agy nyomása miatt elhelyezkedésétől függően bármilyen tünetet okozhat, az epilepsziás rosszullétet is beleértve. Amíg ilyen kcsi, ne érdemes műteni, lehet, hogy soha nem nő akkorára, hogy tünetet okozna. Évenként, kétévenként érdemes a növekedését nyomonkövetni, de a műét jelenleg biztosan nem indokolt, kicsi és tünetet nem okoz.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2010. november 14., 14:43; Megválaszolva: 2010. november 19., 13:00
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
atipusos meningeoma
Tisztelt Webdoktor! Férjemet idén májusban meningeomával műtötték (6, 5x5, 5cm) . Műtét után panaszai megszűntek. A szövettan...
Meningeoma miatti kontrasztanyagos MR...
Tisztelt Doktorno/Ur! 2009 februarjaban egy 3mm-es akkor hipofizis adenomakent diagnosztizalt elvaltozast talaltak nalam.Ezev augusztusaban kontrasztanyagos...
Mit jelent?
Tisztelt WebDoktor! Pár napja kaptam egy zárójelentést, amelyben ez áll: Supratentorialisan, bal oldalon, parietalisan, a calvaria mentén a...
MR vizsgálat
Az Mr vizsgálat az agyamban jó indulatú daganatot mutatott ki, 2008. évben. Mérete mm-ben van kifejezve. (Meningeoma gyanú mérete 13x14, 6x18 mm. 2010....
Vastagbélrák kezelése