Tumormarker

Férjem daganatos beteg, hasnyálmirigy rákot diagnosztizáltak nála 1, 5 évvel ezelőtt. Megoperálták, kivették a hnym. farok részét. 2009 októbere óta folyamatosan kemoterápiát kap hetente. Idén januárban csináltak tumormarkert ami nem mutatott eltérést a tavalyihoz képest. Márciusban megismételték a vizsgálatot, ekkor az egyik érték egy nagyon kicsivel, de magasabb volt a januárinál. Most újra csináltak tm-t és az értékek kiugróan magasak lettek. Az onkológusunkal nem tudtam megbeszélni, hogy ez mit jelenthet mert nagyon elfoglalt. Önt kérdezem, hogy mennyire kell aggodni ha ezek az értékek ilyen magasak lettek. Tudom, hogy a tm-nek nincs önálló diagnosztikai értéke, a nemrég készült CT nem igazol daganatot. Befolyásolhatja-e valami a tm eredményét? Pld. valamilyen gyógyszer, vagy étel stb. Köszönettel várom válaszát. Az értékek: 2010 01.18. CA 19-9: 14, 13 CEA 1, 71 2010.03.22. CA 19-9: 34, 39 CEA 4, 02 2010.08.09. CA 19-9190, 60 CEA 15, 20 Bízom benne, hogy jól írtam be az értékeket. Köszönettel: Rné

Dr. Nagykálnai Tamás válasza tumormarker témában

Kedves Rné!

Az utolsó CA 19-9 az 9190.60, vagy "csak" 190.60 - mert egybe van írva?!

Mert a 9190 az tényleg őrület lenne, de a 190 is bizony túl sok.

Hogy állunk az egyéb leletekkel (SGOT, SGPT, GGT, foszfatázék, albumin, stb.)?

Egyébként mostanában szinte csak olyan leveleket kapok, melyek a tumormarkerekről kérdeznek.

A betegek és hozzátartozóik szinte csak ezeken lovagolnak. Nem érdekes a szövettan, nem érdekes a CT, nem érdekes a műtét, a kemoterápia (ezeket rendszerint nem is írják meg nekem) , csak az a fránya tumormarker.

Újra, és újra elmondom, hogy millió dolog befolyásolja a tumormarkerek szintjét a vérben, tehát egyedüli leletként - mondjuk egy teljesen tünet és panaszmentes betegnél - nagyon nehezen lehet értékelni. ("Unum symptoma nullum symptoma", mondja a deák-nyelv, tehát "Egy tünet nem tünet") . Ha persze valami más jel is van, például fogyott, fájdalmai vannak, vagy rossz a legutóbbi hasi ultrahang, CT, vagy MR lelet, akkor már ezt az emelkedett értéket sem szabad figyelmen kívül hagyni, azaz nagyon alaposan ÚJRA KI KELL VIZSGÁLNI tetőtől talpig a beteget!

Jobbulást a férjének

Kérdés: 2010. augusztus 26., 19:22; Megválaszolva: 2010. szeptember 08., 13:29
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Aggódom a nővérem miatt!
Tisztelt Dr-nö! A nővérem problémaja a puffadás volt! Csináltak Nála külömböző vizsgálatokat.Kiderült, hogy a máján ciszta van és még...
CA 15-3 // 34, 30 U/mL //
Tisztelt Doktor Nő! Tisztelt Doktor Úr! Kérem szíveskedjen tájékoztatni, mit jelent a fent nevezett vizsgálat? Az én eredményemnek mi a...
Mi a bajom?
A tumormarkerek száma a kétszerese a szervezetben a koleszterinem nagyon alacsony az orvosom mégsem küld sehová mit tegyek?
Csekély esély?
Tisztelt Doktor/nő! Lázas, hidegrázós betegséggel kerültem vévételre, (sok epekövem van) a tumor market 19-9-es érték a normális ezerszerese...
Megelőzésre kemot?
üdvözlöm! A tumormarker értékeim magasabbak lettek, mint kellene ezért az orvosom megelőző kemoterápiat javasolt.Erről még nem hallottam. Miért...