Pontosítás2

Tisztelt Doktor úr!

  Elnézést kérek a figyelmetlenségemért. Tehát az előző kérdésem az volt, hogy a CT leletben megállapított eltérés lehet e a szövettani leletben megállapított carcinómának a következménye?

 

Pontosítás

Megválaszolva: 2010-03-26 13: 46
 

Tisztelt Doktor Úr!

 Köszönöm válaszát. Előző rövid kérdésem után most szeretném ismertetni a szövettan teljes szövegét, és kérem ennek ismeretében válaszoljon újra.

  Makroszkópos leírás:    8.5 cm hosszú felvágatlan epehólyag, melynek belkerülete 3 cm. A lumenben 1x0.5x0.3 cm-es képlet találhatóa fundusban keskeny nyéllel csatlakozott a falhoz, mely a felvágásnál elszakadt.

  Mikroszkópos leírás:

 A metszetekben epehólyag részletek találhatók, a nyálkahártya felismerhető, a falban enyhe gömbsejtes beszűrődés látszik. Polypusra utaló kép nem látható. Az anyagot makroszkóposan ismételten áttekintve egy 9 mm legnagyobb átmérőjű, a falhoz keskeny nyéllel csatlakozó növedéket találtunk, melyből pótindítást végeztünka tapadásnak megfelelően is. A képletet mirigyes jellegű növedék képezi, a mirigyek helyenként szorosan egymás mellett találhatók, néhol back to back helyzetben láthatók. A mirigyeket bélelő hengerhámsejtek sötétre festődtek, helyenként kifejezetten polymophak, főleg ahol egymás közelében találhatók. A nyél felé haladva magas hengerhámmal bélelt lumeneket is megfigyeltünk. A tapadásnak megfelelően indított blokkban, nyálkahártyában kisfokú mirigyszaporulat észlelhető, mélyebben azonban teljesen szabályos izomréteg látszik, melyen malignitás nemészlelhető. a Falban egy kitágult mirigyben eperög llátszik.

  Diagnózis:   Adenomacarcinóma ex polypo, mely a nyálkahártyát sem infiltrálja már, a fal szabad.       

  Sajnos az epehólyagomban lévő polyp már több mint tíz éve növekedett, 2006-ban már 12mm-es átmérője volt, de az orvosom azt mondta, ebből nem szokott baj lenni. A műtétre most februárban azért került sor, mert nekem volt egy nagyon rossz érzésem, és gyakran a hátamba sugárzó fájdalmaim is voltak. Ezért erőltettem, hogy legyen kivéve. Az eredmény lesúlytott, és most már bizalmatlan vagyok, bár azt mondják, hogy  95 %-ig biztos, hogy nem lesz ebből áttét. A CT vizsgálat eredménye után borúlátásom nőtt.

  CT vizsgálat a következő két eltérést mutatta ki:

A tödőben a jobb oldalon a III. szegmentumban egy kb 3 mm nagyságú apró subpleuralis képlet észlelhető. Egyéb körülírt eltérés nem észlelhető.    A retroperitoneumban a nagyerek körül néhány, 4-5 mm nagyságú lymhoglandula látható. 

  Vélemény: Apró nyirokcsomók a retroperitoneumban, A tüdőben lévő soliter képlet kontrollja javasolt.

  Kérem őszinte válaszát!

WEBBeteg szakértő válasza epehólyagrák témában

Őszinte választ kér, tehát kemény leszek:

Mi a fenének kellett évekig az epehólyag polypot otthagyni?

Más:

Az epehólyag szövettana felszínes, nem infiltráló adenocarcinomát ír le, tehát "elvileg" nem éri el a nyirokutakat, kapilláris ereket, magyarul hogy a csudába adna áttétet. Nyeles polyp tetején volt a daganat, a nyélben már nem. A szövettanász persze azt látja "csak", ami a mikroszkója alatt van. A mondjuk 4 - 5 mm-el arrébb lévő részt már nem láthatja, mivel onnan már nem készül metszet. Ötezer metszetet viszont azért nem csinálunk egy epehólyagból, mert ki fogja azt egy fél évig nézegetni?

Tehát:

Elvileg úgynevezett "in situ" (helyben maradó) , polyp tetején induló daganatról van szó, ezért minimális az áttét-kéződés veszélye.

Csak most készült CT, mert csak most volt rá szükség. Tehát nincs előző kép, nincs összehasonlítási alapunk. Nem látjuk a dinamikát. Lehet, hogy az a fárnya 3 mm-es dolog a jobb tüdő III. szegmentumában már évek óta ott van, akkor viszont semmi különös jelentősége nincs. 3-4 hónap múlva újra ugyanazon a gépen (feloldóképesség! , méret milliméterben! ) kell csinálni egy kontollt, és ha nem változott, felejtse végleg el! Ez vonatkozik a retroperitoneum kicsi nyirokcsomóira is. Ha daganatosak lennének, akkor elkerülhetetlenül növekednének. Ha viszont mégis folyamatosan növekednek az elváltozások a tüdőben - illetve a hashártya mögött -, akkor azt bizony nem szeretjük, és megpróbáljuk majd valahogy igazolni, hogy mi a fenék ezek. Összefüggésben vannak-e az epehólyag-daganattal, vagy sem?

Élve nem lehet egy embert felboncolni. Próbakimetszést sem nagyon sikerül egy 3 milliméteres tüdőelváltozásból csinálni, hiszen - élő betegen általában  - a tüdő a légzéssel állandóan mozog. Tehát mellészúrni (azaz tévedni) nagyon könnyű lenne, azaz nem ajánlom.

Szóval:

Nem öröm a diagnózis, de várjunk egy kicsit, és tetőtől talpig végezzünk egy kontrollt mondjuk május végén, vagy júniusban.

Szerintem nem lesz semmi gáz.

Jobbulást!

Dr. Nagykálnai Tamás
Kérdés: 2010. április 02., 14:48; Megválaszolva: 2010. április 02., 14:48
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
laphámsejtes hólyagrák esélyek
Tisztelt Doktornő! 64 éves édesanyámnál az elmúlt héten laphámsejtes hólyagrákot diagnosztizáltak, mely 10x8x8, 5 cm kiterjedésű, és...
Lelet éretelmezés
Daganatos betegseg
Méhtestrák kiújulás
Duzzanat a lábszáron
Kedves Doktornő Mindkét lábszáramon a sípcsont mellett észrevettem egy-egy duzzanatot, ugyanott vannak, annyi különbséggel, hogy az egyik puhább...