• Leletértelmezés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr/nő!

        Gerincpanaszaim miatt került sor csontszcintigráfia és MR-vizsgálatra, illetve teljes klinikai laborvizsgálatra. A leletek értelmezésében kérném a segítségét.

        - a laborvizsgálaton a CA 72-4 értéke 32.7. Ez mit jelent?

        - a részletes szcintigr. eredménye: a medencéről, csípőkről háromfázisú vizsgálatot készítettek. A perfúziós és a vérpool felvételeken a baloldalon az os ischii vetületében körülírt, fokozott korai aktivitásfelvétel látható. A 3. ún. metabolikus fázisban a bal os ischii laterális részén körülírt területen intenzíven fokozott radiofarmakon dúsítás detektálható. Egyéb területeken: a gerinc, vállak, csuklók radiofarmakon felvétele kissé egyenetlen. Mindkét kéz több IP ízülete, a lábtőcsontok fokozott aktivitásúak. Vélemény: közepesen fokozott perfusióval és korai vértartalommal és fokozott osteoblast tevékenységgel járó körülírt csontfolyamat a bal os ischii laterális részén. Válaszát köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a tumormarker, csontszcintigráfia témában

        Sajnos nem írta meg, hány éves, férfi, vagy nő?
        Nem írta le az MR felvételek eredményét sem, tehát ehhez nem tudok hozzászólni.
        Tehát igencsak megnehezítette a dolgom.
        Ennek ellenére valamit sejtek:
        A csontizotópos vizsgálaton a medence bal oldalában fokozott "osteoblast" tevékenységgel járó "körülírt csontfolyamat" van, ami azt jelenti, hogy erősen bomlik a csont egy bizonyos helyen, ezért erősen is épül. (Az izotóp nem a bomlást, az osteoclast-tevékenységet, hanem az épülést, az osteoblast tevékenységet mutatja). Dehét a csont azon a helyen valami miatt erősen bomilk, ezért az osteoblastok erősen építenek az egyensúly fenntartása érdekében. Mi lehet a csont-bomlás - és a következményes túlzott csont-felépítés - igazi oka?.
        Az orvos ilyenkor bizony rosszra (daganatos csontáttétre) gondol.
        De hol van a daganat?
        Ezért alapos kivizsgálást szokás indítani.
        A vérkép önmagában nem bizonyít egy daganatot, csak támpontot adhat, hogy merre keresgéljünk?
        A CA 72.4-nek nevezett "tumormarker" (daganat-jelölő) Önnél valóban kb. a nyolcszorosa a normálisnak, tehát leginkább a gyomor-béltraktus, a hasnyálmirigy felé kell keresgélni - amennyiben nem a borzasztó rossz májműködés, vagy pl. fiatal nőknél a terhesség okozza. A hasnyálmirigy betegségei például okoznak gerincfájdalom-szerű tüneteket (oda sugárzik).
        Véres (vagy szurok-fekete) székletei nem voltak? Gyomorpanasza (fölső hasi panasza) nem volt? Alkohol-fogyasztással hogy áll?
        Sürgősen javaslom hasi ultrahang, gyomor és béltükrözés (gastroscópia, colonoscópia), hasi CT vizsgálatok elvégzését.


        Kérdés: 2010-03-09 08:53:02; Megválaszolva: 2010. március 09., 08:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: