Leletértelmezés

Tisztelt Doktor úr/nő!

Gerincpanaszaim miatt került sor csontszcintigráfia és MR-vizsgálatra, illetve teljes klinikai laborvizsgálatra. A leletek értelmezésében kérném a segítségét.

- a laborvizsgálaton a CA 72-4 értéke 32.7. Ez mit jelent?

- a részletes szcintigr. eredménye: a medencéről, csípőkről háromfázisú vizsgálatot készítettek. A perfúziós és a vérpool felvételeken a baloldalon az os ischii vetületében körülírt, fokozott korai aktivitásfelvétel látható. A 3. ún. metabolikus fázisban a bal os ischii laterális részén körülírt területen intenzíven fokozott radiofarmakon dúsítás detektálható. Egyéb területeken: a gerinc, vállak, csuklók radiofarmakon felvétele kissé egyenetlen. Mindkét kéz több IP ízülete, a lábtőcsontok fokozott aktivitásúak. Vélemény: közepesen fokozott perfusióval és korai vértartalommal és fokozott osteoblast tevékenységgel járó körülírt csontfolyamat a bal os ischii laterális részén. Válaszát köszönöm!

Dr. Kocsis István válasza tumormarker témában

Sajnos nem írta meg, hány éves, férfi, vagy nő?

Nem írta le az MR felvételek eredményét sem, tehát ehhez nem tudok hozzászólni.

Tehát igencsak megnehezítette a dolgom.

Ennek ellenére valamit sejtek:

A csontizotópos vizsgálaton a medence bal oldalában fokozott "osteoblast" tevékenységgel járó "körülírt csontfolyamat" van, ami azt jelenti, hogy erősen bomlik a csont egy bizonyos helyen, ezért erősen is épül. (Az izotóp nem a bomlást, az osteoclast-tevékenységet, hanem az épülést, az osteoblast tevékenységet mutatja) . Dehét a csont azon a helyen valami miatt erősen bomilk, ezért az osteoblastok erősen építenek az egyensúly fenntartása érdekében. Mi lehet a csont-bomlás - és a következményes túlzott csont-felépítés - igazi oka? .

Az orvos ilyenkor bizony rosszra (daganatos csontáttétre) gondol.

De hol van a daganat?

Ezért alapos kivizsgálást szokás indítani.

A vérkép önmagában nem bizonyít egy daganatot, csak támpontot adhat, hogy merre keresgéljünk?

A CA 72.4-nek nevezett "tumormarker" (daganat-jelölő) Önnél valóban kb. a nyolcszorosa a normálisnak, tehát leginkább a gyomor-béltraktus, a hasnyálmirigy felé kell keresgélni - amennyiben nem a borzasztó rossz májműködés, vagy pl. fiatal nőknél a terhesség okozza. A hasnyálmirigy betegségei például okoznak gerincfájdalom-szerű tüneteket (oda sugárzik) .

Véres (vagy szurok-fekete) székletei nem voltak? Gyomorpanasza (fölső hasi panasza) nem volt? Alkohol-fogyasztással hogy áll?

Sürgősen javaslom hasi ultrahang, gyomor és béltükrözés (gastroscópia, colonoscópia) , hasi CT vizsgálatok elvégzését.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2010. március 09., 08:53; Megválaszolva: 2010. március 09., 08:53
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Aggódom a nővérem miatt!
Tisztelt Dr-nö! A nővérem problémaja a puffadás volt! Csináltak Nála külömböző vizsgálatokat.Kiderült, hogy a máján ciszta van és még...
CA 15-3 // 34, 30 U/mL //
Tisztelt Doktor Nő! Tisztelt Doktor Úr! Kérem szíveskedjen tájékoztatni, mit jelent a fent nevezett vizsgálat? Az én eredményemnek mi a...
Mi a bajom?
A tumormarkerek száma a kétszerese a szervezetben a koleszterinem nagyon alacsony az orvosom mégsem küld sehová mit tegyek?
Csekély esély?
Tisztelt Doktor/nő! Lázas, hidegrázós betegséggel kerültem vévételre, (sok epekövem van) a tumor market 19-9-es érték a normális ezerszerese...
Megelőzésre kemot?
üdvözlöm! A tumormarker értékeim magasabbak lettek, mint kellene ezért az orvosom megelőző kemoterápiat javasolt.Erről még nem hallottam. Miért...