Laboreredmény értelmezés - lehetek leukémiás??

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Azzal kezdődött pár hete a történetem, hogy elkezdett fájni a derekam, alsó hátam, majd a petefészkem. Elmentem nőgyógyászhoz, aki diagnosztizált egy kb 5 cm-es cisztát a petefészkemben (3 hónapot várunk, hogy felszívódik-e) Alapvetően egészségesen étkezem (vegán, vegetáriánus, náha hal, tojás) de most elkezdtem furán érezni magam az utóbbi hetekben, fura fájdalmat érzek néha az alkarcsontomban, sípcsontomban. Az izületeim is hajlamosak a fájdalomra, erre szedek vitamint. Elmentem a háziorvosomhoz teljes labort kérni. A háziorvosom pajzsmirigy betegségre, vashiányra gyanakszik (enyhe inzulinrezisztenciám is van) Csatoltam a labor eredményét. Itt a webbeteg oldalon rákerestem azokra az eredményeimre, amiknél eltérés van, és mindegyiknél találtam leukémiáról említést. Kicsit megrémültem, mert az egyik nagyanyám leukémiában hunyt el idős korában. A labor alapján lehet bármilyen komolyabb betegségre következtetni, vagy túlaggódom, és kicsit változatosabban kellene táplálkoznom? A háziorvosomhoz természetesen visszamegyek, de csak jövő héten, addig is szeretnék tájékozódni. Köszönettel!

Dr. Baki Márta válasza laboratóriumi eltérés témában

Tisztelt Levélíró!

Az elküldött laboratóriumi értékekben lényeges eltérés nem látható. Ahol a laboratórium automatikusan jelzi, hogy a normal értéktől eltér az Ön eredménye, azok csak minimális változások, s ezek miatt nem érdemes megijedni: A vérzsírok egyik fajtája a triglicerid értéke Önnek 0,41 mmol/l, s a normal érték 0,5-tőlmegfelelő. Ez jelezheti, hogy kevés zsiradékot fogyaszt, de emiatt még nem érdemes a zsírmennyiséget növelni, és az alcsony a triglicerid érték inkább az érelmeszesedés ellen dolgozik. A vérképében is nagyon kicsi eltérések voltak: az öszes fehérvérsejtszám normális volt: 4,37 G/l. Ezen belül a neutrofilek száma 1,97 G/l, a normális értéknek a laboratórium a 2-t adta meg, százalékos aránya: 45,1 % az Ön esetében, a normális érték: 45,0 %. A fehérvérsejek másik fő eleme, ami a vérkerinésbe kerül, az a lymphocyta. Az Ön esetében az abszulut érték: 2,01 G/l-nek bizonyult, a normal értéke 1,2-5,0 G/l. Százalékos arányban az Ön leletében 46,0 % szerepel, s a normal érték 45 %-ig jó. Ezek az eltérések nagyon kicsik, nem utalnak kóros eltérésre. Érdemes még azt megnézni, hogy a normális értékek milyen tartományban fogadhatók el, s az Ön leletei csak nagyon kis mértékben térnek el azoktól. Emiatt nem érdemes aggódnia, panaszainak hátterében esetleg érdemes további vizsgálatokat végezni, melyeket a házi orvossal beszéljen meg.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. március 17., 16:24; Megválaszolva: 2022. március 20., 07:19
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Lelet éretelmezés
Daganatos betegseg
Méhtestrák kiújulás
Duzzanat a lábszáron
Kedves Doktornő Mindkét lábszáramon a sípcsont mellett észrevettem egy-egy duzzanatot, ugyanott vannak, annyi különbséggel, hogy az egyik puhább...
Hisztológiai vizsgálat 2.
Kedves doktornő! A daganat mérete egy másik lapon volt sajnos, egyébként először 4x4 cm-t írtak. Az elváltozás körül ödéma volt egyébként....