Műtét lehetséges-e

Csontrákot diagnosztizáltak, lehetséges - e ilyen esetben csípő protézis műtét. Tisztelettel: M. Ibolya

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza csont daganat, csontáttét, onkológiai szakbizottság témában

Tisztelt M.Ibolya!

A levele nagyon kevés adatot tartalmaz, így a válaszban sem biztos, hogy minden kérdésére kielégítő információt kap: a csontszövetből kiinduló rosszindulatú daganatok inkább fiatalabb korban fordulnak elő. Ezért – ha mintavétel nem történt – akkor érdemes megbizonyosodni, hogy valóban a csontból kiinduló rosszindulatú elváltozás van-e jelen vagy esetleg valamilyen szervnek az áttéte (pl. tüdő-, emlő, stb…). Ha nem a csontból indul ki a rák, akkor az eredeti szerv rosszindulatú daganata alapján javasolt a kezelés.

Abban az esetben, ha bizonyítottan csak a csontból, akkor általában a daganat eltávolítása előtt már kezelést adnak a betegeknek: kemoterápia és/vagy sugárterápia formájában. A terápia eredményétől függően kerülhet sor a műtétre.

Minden daganatos beteg komplex (kivizsgálás, kezelés fajtája) ellátása előtt úgynevezett onkológiai szakbizottság tesz javaslatot a továbbiakra. Ebben a bizottságban sebész, jelen esetben ortopéd sebész, szövettannal foglalkozó szakember (patológus), képalkotó vizsgálatokat értékelő szakorvos (radiológus), klinikai onkológus, sugárterápeuta, stb… vesz részt. Az ő közös döntésük alapján állítják fel a kivizsgálási és kezelési tervet. A daganat kiterjedése, törés veszély fennállta, a beteg általános állapotának, stb… megítélése után döntenek a továbbiakról. A rendelkezésre álló adatok alapján nem zárható ki, de nem is erősíthető meg, hogy csipőprotézis beültetése lehetséges-e vagy szükséges-e.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. augusztus 27., 13:09; Megválaszolva: 2021. augusztus 27., 17:52
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Csontáttét?
Tisztelt Doktor Úr! 65 éves Nagymamámnak kb. 5 éve fáj már a combcsontja, csípője. Nem fordult orvoshoz, csak nemrégiben, amikor már járni sem...
Többszörös kompressziós...
Édesanyámnál ez év júniusában nem kissejtes laphámkarciomat diagnosztitaltak.Azóta túl vaunk kemotarapiakon, de sajnos mindegyik kezeles soran...
Prosztatarák áttétekkel
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál áttétes prosztatarákot állapítottak meg. Leírás: Adenocc. prostatae. Gleason score: 4+3=7 Grade Group: III PSA: ...
Kiújult melldaganat
Tisztelt Doktornő! Édesanyámat 4 éve, 62 évesen műtötték melldaganattal, jobb mellét levették. Szövettan: Carcinoma lobulare mammae, Grade II ...
Daganat
Tisztelt Doktor Úr! Nagyapámnál már már régebben tüdődaganatot állapítottak meg. Először a bal felső lebenyét vették le. Egy kis időre...