Osteoid osteoma

Kedves Doktor Úr! Sípcsont dudor/fájdalom miatt túl vagyok röntgenen, ahol a corticalis kiszélsedése látszik, osteoid osteoma gyanuja miatt várom az izotóp és ct vizsgálatot. A kitapintható elváltozást mindig más méretűnek érzem, egyik nap nagyobb, másik nap kisebb. A kérdésem az lenne, hogy képes-e a csont eredeti állapotára magától visszamenni, vagy a napi terheléstől függően érzem a méretét másnak? Előre is köszönöm Viktória

Dr. Bogdán Aurél válasza csont daganat témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A röntgen vizsgálat felvetette az osteoid osteoma gyanúját, ami egy jó indulatú csontdaganat. Ez az elváltozás nem szokott spontán gyógyulni, műtétes úton kell eltávolítani. A kiegészítő vizsgálatok a további kezelési terv felállításához szükségesek. A méretingadozás nem jellemző erre a daganatra. Elképzelhető, hogy más elváltozásról van szó (pl. haemangioma) , de lehet, hogy a környező szövetek gyulladás miatti duzzanatát és lelohadását észleli. Mindenképpen maradjon ortopédiai kontroll alatt. Ha panaszai átmenetileg is fokozódnak, keresse fel kezelőorvosát.

Kérdés: 2016. január 23., 08:04 ;Megválaszolva: 2016. január 25., 21:53
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Velőűrszegezés után fém...
Gerincsérv műtét után
Kétirányú gerinc röntgen
Javaslat porcerősítő készítményre
Mi lehet a lábujjfájdalom oka?