Gist tumor?

Tisztelt Doktorno! Edesanyamat 69 evesen mutottek, gyomraban egy GIST tumort talaltak, amelyet eltavolitottak. A mutet sikeres volt, evente jar gyomortukrozesre, hasi uh ra, vervetelre ellenorzesre. Eddig minden rendben (a mutet 5 eve volt) . Sem kemoterapia, sem sugarkezeles nem volt. Muto orvosa szerint joindulatu volt, de az internet szerint a GIST rosszindulatu tumor. Mellekelem a szovettani leletet. Tudna nekem ez alapjan mondani valamit, hogy bar 5 eve volt a mutet, mivel alltunk vagy allunk szemben? Ez most akkor megis lehet joindulatu? Mennyi az eselye a kiujulasnak, javasol e barmit nekunk? Valaszat koszonom

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza GIST=gasztronitesztinális stroma sejtes tumor, műtét, ellenőrzések témában

Tisztelt Levélíró!

Édesanyja szövettani eredménye és a daganat nagysága alapján nagyon kicsi az esélye, hogy ez a daganatfajta kiújuljon. A folyamatos ellenőrzések lehetővé teszik, hogy kis kiterjedés esetén is felismerésre kerüljön, ha a műtét helyén vagy esetleg máshol újul ki a daganat. A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy elegendő a folyamatos kontroll vizsgálatokon megjelennie. A GIST-nek (gasztronitesztinális stroma sejtes tumor) vannak olyan formái is, amely ennél rosszabb kategóriákba tartoznak: ilyenkor a daganat kiterjedését, esetleg áttéteket, az osztódások számát és egyéb sajátosságokat (paramétereket) vesznek figyelembe.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. május 30., 17:05; Megválaszolva: 2021. május 30., 18:58
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Műtét előtt
Ct lelet kérdés m
Tisztelt Doktor úr! Ismerősöm édesapját hasnyálmirigy daganattal mütötték 2éve. A feji részt eltávolitották. Majd kemoterápiát...
CT lelet érthetően
Tisztelt cím! Az alábbi lelettel kapcsolatban szeretném tudni, hogy milyen további beavatkozásra, kezelésre van szükség. Nem tudom, mi következik a...
Kell-e sugarazás 5 kérdésre válasz
Tisztelt Doktornő! Az előző levelemben a csatolt fáljban elküldtem a teljes szövettani leletet de lehet, hogy nem tudták megnyitni, így most ide...
Kell-e sugarazás
A barátom édesanyjánál méhnyálkahártya megvastagodást állapítottak meg tavaly decemberben, majd idén január elején a nyálkahártyát...