Mi az elegendő mennyisége a sugárterápiának?

Üdvözlöm! A veszprémi Onkológiai Centrumba járok kombinált kemó és sugárkezelésre. Az osztályon kirakott Rákgyógyítás magazinban olvastam, hogy a legutolsó világkonferencián elhangzottak alapján, az eddig bevett gyakorlattal ellentétben, kevesebb kezelés is elégséges lehet a fej-nyaki daganatok esetében. A kórtöténetem: A nyakamon (sajnos nagyon közel a nyaki verőérhez és az állkapcsomhoz) volt egy laphám carcinoma, ami már egy kicsit érintette a nagy nyálmirigyet is. A műtét során drasztikus mennyiségű szövetet távolítottak el (arról nincs információm, hogy részben vagy teljesen eltávolították e a nagy nyálmirigyet) . Nagyon nehezen műthető volt, de szerencsés volt az orvosválasztásom. A műtét után komoly nehézségeim voltak a táplálkozással. Az állkapcsomban elképesztő nagy fájdalmak jelentkeztek étkezés után. Erre egy komoly fájdalomcsillapító (Skudexa) volt a megoldás. Szerencsére ezek a tünetek enyhültek már. A rengeteg hányás is jól megtornáztatta az ízületet. Rendelkezem PET-CT illetve MR vizsgálattal, amiből kiderült hogy nincs áttét, illetve sikeres volt a műtét. "Feltételezhető" a daganat, de nem kimutatható. 39 alkalmas sugárkezelést és 3 alkalmas kemoterápiát írtak ki. Az első kemó gond nélkül lezajlott. Mivel éreztem az állapotom romlását, a másodikra befeküdtem a kórházba. Jól tettem, mert szinte azonnal intenzíven felment a test hőmérsékletem. Másnapra az egész testemen a bőr égővörössé vált, intenzív ödéma alakult ki a sugárkezelt területeken. A sugárkezeléskor felhívtam erre a figyelmet, de csak rám erőltették a szűk maszkot. Majdnem megfulladtam. Ez kb. 3 napig tartott, de egy hétig minden kijött belőlem. A kérdésre hogy kíbírnék e egy harmadikat, egyértelmű nemmel feleltem. Már épp kezdtem egy kicsit jobban lenni. Amikor egy gyökérkezelt fogam felfoghatatlan módon begyulladt. Az erős fájdalomcsillapító sem hatott igazán. Két napja szedtem az antibiotikumot amikor leállították a kezelést és abban az állapotomban (az arcom el volt deformálódva) a sebészeten felnyitották az ínyt, illetve drain csövet helyeztek be. Természetesen az érzéstelenítő nem hatott. Kicsi türelemmel jobban jártam volna. Ekkor már megkaptam a kezelés 2/3-át. Ekkor került kezembe a kiadvány. Az orvosaimban elvesztettem a bizalmam. Nem látnak el a megfelelő információkkal, illetve a stílusa a kommunikációnak is hagy kívánni valót maga után. Jelen pillanatban megkaptam a sugárkezelések 3/4-ét. Az utolsó kemót felelősen nem vállalhatom. Így nem annyira hatékony a maradéka, és már elfogyott a türelmem. Az olvasott információ birtokában, szükségem van az Ön meglátására a kezelés folytatásának szükségességéről. Köszönettel! Knolmajer Szilárd

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza fej-, nyak daganat, sugárkezelés, kemoterápia, mellékhatások témában

Tisztelt Knolmajer Richard!

A levelében leírt tünetekkel és az érzéseivel teljesen egyetértek. Egyrészt az Ön betegsége egy rossz helyen, s nagy valószínűséggel a szövettan alapján a rosszindulatú daganatok közül is egy önmagában gyorsan terjedő folyamat. Az jó hír, hogy a daganat nagy részét el tudták távolítani. Ugyanakkor valószínű, hogy a szövettani eredmény alapján felmerül, hogy ez kiújulásra hajlamos. Ezért javasolták a sugárkezelést. A sugárkezelés hatékonyságának fokozása céljából indokolt a kemoterápia – nagy valószínűséggel valamilyen platina származékot kapott, talán ciszplatint? A sugár- és kemoterápia előtt bizonyára elmagyarázták, hogy mellékhatások jelentkezhetnek, s ezek között a hányinger, hányás mellett a sugárkezelés helyén bőrpír, fájdalom szinte mindenkinél – sajnos – kialakul. Ezen kívül nyelési nehézséggel is gyakran találkozunk. Az, hogy akár a sugárkezelésnek, akár a kemoterápiának mekkora mennyiségét fogja megkapni – tervezett dózisok – azt a nemzetközi és a magyarországi szakmai előírásoknak megfelelően, az Ön betegségének figyelembevételével állapították meg. Ítt úgy tűnik, hogy a rossz fog még belejátszott, hogy további kellemetlen tünetei is jelentkeztek. Mindenképpen azt javaslom, hogy a kezelő orvos javaslata alapján folytassák a terápiáját.

Napjainkban, mint minden más területen, az onkológiai ellátások során is rengteg ismeretanyag születik. A sugárterápia alkalmazása a technikai háttér gyors fejlődése során egyre inkább a betegség és a beteg általános állapotának figyelembevételével történik. Ennek egyik összefoglalóját ismertette a Rákgyógyítás magazin. Ha Ön úgy érzi, hogy az ott leírtak és az Ön kezelése között valamilyen ellentmondás van, akkor azt nyugodtan kérdezze meg a kezelő orvosától.

Végezetül meg kell, hogy nyugtassam, hogy az Ön kezelése az ország egyik legjobb sugárterápiás központjában történik, ahol a technikai felszereltség mellett a kezelő személyzet is jól képzett, többek hosszabb-rövidebb időt külföldön is tanultak. Ennek megfelelően az Ön ellátása szakmai szempontból valószínű, hogy a legkorszerűbb. Sajnos feltételezem, hogy az Ön betegsége is eléggé agresszív, így azt is – ha szabad ezt használnom – drasztikus ellátást igényel.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. május 11., 11:45; Megválaszolva: 2021. május 16., 06:14
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Ékcsonti üreg daganat
Kedves Doktornő! Tavaly tavasszal felső légúti megbetegségem volt amire négy doboz antibiotikumot kaptam. (Orrfolyásom és hurutos köhögésem...
Aromaterápia, Varga Gyógygomba
Üdvözlöm. Édesapámat vastagbéldaganattal műtötték és 12 alkalmas kemoterápiát fog kapni. Mivel egy háztartásban leszünk a vírusos időszak...
Kapszula szétszedve
Tisztelt Főorvos Asszony! Édesanyám Taxotere-Epirubicin kemoterápiát kap, nagyon émelyeg, hány is a kezelés elején. Az onkológusa EMEND kapszulát...
Gyomor Melldaganat Taxotere kezelés
Tisztelt Főorvos Asszony! Édesanyámnál gyomordaganatot (adenocarcinoma) s kiújult melldaganatot találtak. 5 éve volt emlődaganata, most citológiai...
Ct lelet kérdés m
Tisztelt Doktor úr! Ismerősöm édesapját hasnyálmirigy daganattal mütötték 2éve. A feji részt eltávolitották. Majd kemoterápiát...