Ékcsonti üreg daganat

Kedves Doktornő! Tavaly tavasszal felső légúti megbetegségem volt amire négy doboz antibiotikumot kaptam. (Orrfolyásom és hurutos köhögésem volt ezek csak a műtétem után múltak el.) Májusban elkezdett fájni a fejem. Készült CT és MR vizsgálat ami az jobb oldali ékcsonti üreg fedettségét mutatta. Gyógyszereket kaptam rá de nem múlt el a fedettség így felnyitották az üreget 2020 októberében. Daganatot találtak aminek a nagy részét eltávolították. Az egészet nem tudták mert bele nőtt az érhálózatba. Szövettanban a következő szerepel Diagnózis Benignus fibroblastos proliferáció,morphológia és lokalizáció alapján elsősorban ossificálódó fibroma merül fel. Radiológiai korreláció szükséges. Fül orr gégészeten távolították el a daganatot. Műtét után kaptam idegszál károsodásra gyógyszert de nem használt. A fájdalom megmaradt,sőt erősebb mint műtét előtt. Doktornő szerint ez a daganat típus mennyire hajlamos arra,hogy rosszindulatúvá váljon? Kialakulhatott a hosszú felső légúti betegségem miatt? A szövettanban szerepel a merül fel szó,ezek szerint nem biztos a diagnózis? Nagyon megvisel a folyamatos tompa fájdalom a homlok jobb oldalán és a tarkómban. Nőhetett a műtét óta újra a daganat? Doktornő tudna ajánlani a fül orr gégészeten kívül szakembert aki tudna segíteni? Köszönöm szépen a segítségét. További szép napot kívánok. Tisztelettel Nagy Hella

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza a Fej-, nyak daganat,ékcsonti daganat, jóindulatú elváltozás témában

Tisztelt Nagy Hella! Levele alapján úgy tűnik, hogy a már meglévő ékcsonti üregben lévő elváltozás miatt lehetett orrfolyása és hurutos köhögése. A szövettani eredmény jóindulatú, de ha nem távolítják el az épben – ezt technikai okok miatt nem tudták elvégezni – akkor többször kiújulhat. A több alkalommal kialakuló elváltozás sejtjei esetleg nem lesznek egyformák (atípusosokká válnak). Ebből esetleg a későbbiek során rosszindulatú daganat fejlődhet ki. A “merül fel” kifejezés jelen eseten azt jelenti, hogyha a szervezet egyéb területén hasonló szövettani elváltozást találnak, akkor azt egy kicsit másképp nevezik meg. Gyakorlatilag ez most nem olyan fontos, inkább arra kell figyelni, hogy kiújul-e ez vagy sem. A fájdalmai teljesen érthetőek. Véleményem szerint ideggyógyász tud javaslatot tenni esetleges gyógyszeres kezelésre vagy az idegszálakkal kapcsolatos teendőkről mond véleményt. Az Ön betegsége eléggé ritka, ezért, ha problémái vannak, akkor az eddigi kezelő orvossal megbeszélve felkeresheti az orvostudományi egyetemek gégészeti és/vagy fej-nyak sebészeti klinikáit. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. január 03., 23:45; Megválaszolva: 2021. január 05., 07:29
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Érdeklődnék
Érdeklődnék
Tanácsadás 2
Bal oldali tüdődaganat
Tanácsadás