Műthető? Gyógyítható?

Édesapámnak két nagyobb kiterjedésű lipómát sebészeti beavatkozással az arcról (jobb fülhöz közeli rész) eltávolítottak 2016-ban, mely kb. egy év múlva ismét kiújult. 2017-ben egy nagyobb műtét következett, mely nem csak az arc területére hanem a vállra is kiterjedt. A műtét után a jobb oldali idegek sérültek, ami a szem és a száj bénulásával járt. A szemhéjat kézzel kellett lecsukni. Gyengesége miatt sugárkezelésre nem járt, azt mondta, hogy ő azt nem éli túl, így a család nem akarta ráerőltetni. 2020 tavaszán a váll környékén már egy dudor kitapinthatóvá vált. Szeptemberben a vállán a nyakhoz közel a nagy tojás nagyságú kitülemkedő lila dudor kifakadt. Jelenleg tenyérnagyságú nagyon gennyező, vérző intenzíven növekedő fekélyes seb van a vállán mely nagy fájdalmat okoz. Kérdésem, hogy ez műtéti beavatkozással eltávolítható? Milyen gyógyszerek alkalmazásával enyhíthető a fájdalom? Köszönettel a válaszokért. Ilona

Dr. Baki Márta válasza bőr daganat témában

Kedves Ilona!

A levelében jelzett adatok alapján valószínű, hogy az első szövettani eredmény sem lipoma volt. A lipoma egy jóindulatú daganat. Persze az idők során, amikor kiújul egyre inkább “nyugtalanná” válnak a sejtek, ami később a rosszindulatú kategóriába sorolható. Jó lenne tudni, hogy volt-e ebből az új elváltozásból szövettani vagy citológiai mintavétel, ami esetleg nem csak a gyulladás fennálltát erősítette meg. Ha egyértelműen bizonyított a rosszindulatú daganat, annak eredménye alapján esetleg valamilyen a szervezetet egészében érintő kemoterápia jöhet szóba, bár felmerül a sugárkezelés is. Abban az esetben, ha a rosszindulatú elváltozás nem igazolható, akkor csak a fekélyeknek megfelelő sebészi kezelés jöhet szóba: az elhalt, gyulladt sejtek eltávolítása, helyi kötözés és gyógyszerek adása. Napjainkban korszerű kötszerek érhetők el, melyeket a sebészeti vagy bőrgyógyászati szakrendelésen írnak fel.

Abban az esetben, ha Édesapjának fájdalmai vannak, akkor a házi orvos bármilyen fájdalomcsillapítót fel tud írni.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. február 07., 18:09; Megválaszolva: 2021. február 09., 07:42
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tanácsadás
Tisztelt Doktornő! A családunk egyik tagjánál két éve diagnosztizáltak III. szakaszban lévő melanoma malignumot (SSM) . A második műtét utáni...
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után
Van okom aggodalomra?
Fájdalomcsillapítás