Tanácsadás

Tisztelt Doktornő! A családunk egyik tagjánál két éve diagnosztizáltak III. szakaszban lévő melanoma malignumot (SSM). A második műtét utáni szövettan eredménye szerint a nyirokcsomó daganatmentes, a sentinel nyirokcsomók közül kettőt ki kellett venni, mert a kontraszt anyag nem ment át rajta és az egyik nyirokcsomóban a még nem rosszindulatú sejtek beálltak fészek alakba. Az egyik nyirokcsomó külső burkán találtak melanoma pozitív sejteket. A terápiával szoros obszerváció van. Eddig még kezelést nem kapott. Az eddigi vizsgálatok negatívak voltak. Esetleg lehetne-e csináltatni egész testre kiterjedő PET CT-t? Szeretnénk Doktornő tanácsát kikérni a terápiában és az életmódban egyaránt. Köszönjük előre is Doktornő válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza a bőr daganat, melanoma malignum, követés, PET-CT témában

Tisztelt Uram! A levele alapján a család tagjánál két évvel ezelőtt egy kis kiterjedésű melanoma malignumot találtak, s műtét történt. Azóta van-e valamilyen tünete, ellenőrzését rendszeresen végzik? Ebben a stádiumban (daganat kiterjedése) elegendő a műtéti heg és környékének vizsgálata, esetleg ultrahang végzése a nyirokcsomók megítélése szempontjából. Ezen kívül laboratóriumi vizsgálatok javasoltak, mellkas röntgen és hasi ultrahang elvégzése, ha a betegnek nincs semmiféle tünete. PET-CT végzése akkor indokolt, ha távoli áttét gyanúja merül fel. Ez a vizsgálat is sugárterheléssel jár, tehát csak olyan esetekben érdemes elvégezni, amikor ki akarjuk zárni vagy megerősíteni, hogy a szervezetben valahol áttét képződött. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. január 06., 11:52; Megválaszolva: 2021. január 07., 06:23
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tanácsadás 2
Bal oldali tüdődaganat
Jobb oldali hasi fájdalom
2017-ben műtöttek vastagbél daganattal. Azóta rendszeresen járok ellenőrzésre. 2020 márciusban voltam CT-n, szeptember végén laborban, ultrahangon...
Ékcsonti üreg daganat
Kedves Doktornő! Tavaly tavasszal felső légúti megbetegségem volt amire négy doboz antibiotikumot kaptam. (Orrfolyásom és hurutos köhögésem volt...
Vastagbelrak
Jó estét. Az edesapamrol szeretnék kérdezni. Pár hónapja megváltozott gyomor problémái lettek. Be ment a kórházba gerinc sérv fájdalommal de ki...