Tumormarker

Tisztelt Doktornő, Melanomával 10 éve kezelt / 3.stádium, intron kezelés / jelenleg tünetmentes rokonom béta-2 mikroglobulin szintje 3,310 mg/l- re emelkedett. Eddig határértéken belül mozgott, 2,53 alatt. Többi vizsgált tumormarker, S100 protein, NSE határértéken belül van. A többi eredménye életkornak megfelelő, sem fehér-sem vörösvérsejtben nincs eltérés, csökkent EGFR mutatkozik, / 43 / , kreatinin 111; karbamid 8. MCH: 26. Ezen eltérések mutatkoznak még.UH, RTG rendben. Kérdésem az lenne, hogy kell e " aggódnunk " a megnövekedett érték miatt? Egyenlőre további vizsgálatot nem írtak ki . Köszönettel

Dr. Baki Márta válasza melanoma témában

Tisztelt Levélíró!

A jelenleg érvényben lévő az Egyesült Államok Onkológiai Intézetének (NCCN) javaslata alapján a III-as stádiumú melanomas betegek kontroll vizgálata a következő: 3 éves nyomonkövetés után évente orvosi vizsgálat, melybe beletartozik a bőr vizsgálata is, különös tekintettel, ahol a daganata volt a betegnek. Rutin laboratóriumi vizsgálat nem szükséges. 5 éven túl röntgen, ultrahang, CT,MR,stb…képalkotó vizsgálat sem szükséges, csak ha valamilyen tünet jelentkezik.

A fentiek alapján nem indokoltak azok a laboratóriumi vizsgálatok, amelyekről levelében ír csak akkor, ha valamilyen tünete van a betegnek. A béta-2-mikroglobulin főleg egyes vérképző szervek rosszindulatú elváltozásában emelkedik meg a szérumban, de egyes gyógyszerek is növelhetik az értékét. Gyulladások esetén is a normal értéket meghaladhatja a szérum béta-2-mikroglobulin értéke. A kóros vesefunkciós értékeket is kisérheti magasabb béta-2-mikroglobulin.

Az ismert adatok alapján az igen kis mértékben megemelkedett szint alapján nincs teendő, ha a betegnek nincs egyéb tünete. Megnyugtatásként esetleg néhány hónap múlva megismételhető a vizsgálat, de onkológiai szempontból nem indokolt.

Tisztelettel: dr. Baki Márta

Kérdés: 2020. szeptember 30., 12:11; Megválaszolva: 2020. szeptember 30., 18:59
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Seroma fél évvel a műtét után
mandula gyulladás
Tisztelt Doktor Nő! 23 éves lányomnál 2016 májusában melanoma maignumot diagnosztizáltak, mikrometasztázissal a hónalji nyirokcsomóban....
Áttétes melanoma gyógyítása
Üdvözlöm! Következő lenne a kérdésem: 2015.januárban Melanoma mal.Clark IV.vertikális növekedési fázia, Breslow: 4.31mm. Betegséget...
Bőrátültetéses melanoma műtét...
Tisztelt Doktorúr! Jún 26-án rosszindulatú melanoma műtéten estem át.Felszinen nagy kiterjedésü volt így jobb alsó lábszáron egy tenyérnyi...
Van-e különbség a immunterápia...
Sajnos a mai nap kaptam készhez az eltávolított anyajegyem szövettanát, amely Melanoma malignum, Breslow 7 mm Clark level IV. prognosztizáltak, ezzel a...