• Kórszövettani lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő, 2 héttel ezelőtt vakbélműtéten estem át és nézegetve a kórszövettani leletemet, kérdések merültek fel bennem. BEmásolom Önnek a leletet: Klinikai adatok: Vizsgálati anyag/lokalizáció Rezekciós preparatum / appendix Vizsgálatra vonatkozó kérdés: Iránydiagnózis: K37H0 Appendicitis k.m.n. Makroszkópos leírás: Vizsgálatra érkezett egy 4 cm hosszú, 1 cm átmérőjű appendix környéki 5x3x2 cm-es zsírszövettel. A serosa fényvesztett, vörhenyes, alvadékszerü felrakódás látszik a tetején. Metszlapon az appendixfal szerkezete szabályos, lumenében székletrög látszik. Az appendix állománya egésze indult, tartalék a környező zsír. Induló darab: 9 Blokkszám: 3 Egyéb adatok: HE Tartalék anyag van-e: Igen Mikroszkópos leírás: Mikroszkóp alatt vizsgálva az appendix átmetszetét, annak lumene minimálisan tágult, benne egynemű anyag látható. A nyálkahártyában, falban lobos elváltozás nem látható. Ugyanakkor azonban az 1. jelzésű anyagban a fal simaizom rétegei között, ill. subserosalisan egymástól különálló mirigyek ismerhetők fel, melyek egymással nem confluálóak. Az őket bélelő hámsejtek két sorban foglalnak helyet, monomorphitást mutatnak, helyenként csillókkal rendelkeznek. Atypia citológiai szempontból sem látható. Immunhisztokémiai vizsgálatokat végezve a mirigyhámsejtek CK7 pozitivitás, CK20 negativitást mutattak. A hámsejtek magjában erőteljes oestrogen poztivitást volt megfigyelhető és a mirigyek környezetében CD10 pozitivitást láttunk. Diagnózis: Endometriosis appendicis (a falban, subserosában). Atypia, malignitás nem volt kimutatható. kérdésem az lenne, hogy lehet e okom aggodalomra? Mit jelent a leletben a CK7 pozitivitás, CK 20NEgativitás és a CD 10 pozitivitás előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Baki Márta válasza a endometriosis, vakbél műtét témában

        Tisztelt Asszonyom! A vakbél műtét során eltávolított anyagban rosszindulatú daganatos eltérést nem találtak. A vakbél rétegeinek mikroszkópos vizsgálata során olyan eltérések voltak, amelyek szerkezete a méhtest felépítéséhez hasonlítanak. Gyulladásra utaló jeleket egyáltalán nem mutattak ki, de a klinikai tünetek vakbél gyulladáshoz hasonlítottak. A szövettani feldolgozás során a sejtek eredetét pontosították. A CK (citokeratin) 7 pozitivitást számos hám eredetű elváltozásban találnak, míg a CK 20 pozitivitás vastagbél eredetre utalhatott volna. Ez az Ön esetében negatív volt. A CD10 és ösztrogén pozitivitás szintén alátámasztja, hogy a műtét során olyan elváltozást találtak, ami normál körülmények között a méhtestben található. A vakbél műtéttel kapcsolatban teendő nincs, de javaslom nőgyógyászati vizsgálatát. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2020. március 04., 09:30; Megválaszolva: 2020. március 06., 17:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.