Onkológia hasnyálmirigy

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Édesapám 47 évesen hasnyálmirigyrákban hunyt el. Sajnos dohányzott és egy ideig elég sok alkoholt fogyasztott. A családomban más rákbetegségről nem tudok. Mostanában nagyon aggódom, hogy esetlleg örököltem ezt a rák hajlamot. Nem dohányzom és csak alkalmanként fogyasztok alkoholt. Általában sportos életet élek, több kevesebb sikerrel igyekszem egészségesen táplálkozni. Mostanában felhasi panaszaim vannak, a köldöktől kissé feljebb övszerűen. Nem intenzív ez a fájdalom, de majdnem egész nap érzem, néha jobban, néha kevésbé. Jó az érvágyam, nem vagyok vékony, kis súlyfeleslegem van. Körzeti orvosom nem talált semmit. Vérképem rendben, hasi UH is negatív lett. Tudom, hogy nem nagyon vannak tünetei ennek a ráknak eleinte és sajnos mem gyógyítható. Kérdésem, hogy ajánl- e még valamilyen vizsgálatot,? Lehetnek pszichések ezek a bizonytalan fájások? Utolsó kérdésem pedig, hogy mennyire hajlamosít, örökölhető-e az ha közvetlen hozzátartozónk volt hasnyálmirigyrákos? Köszönöm a válaszát! Üdv. Anikó

Dr. Baki Márta válasza hasi fájdalom témában

Kedves Anikó!

A hasnyálmirigy daganat fő rizikó tényezői: dohányzás, elhízás, rendszeres nagy mennyiségű alkohol fogyasztás, cukorbetegség, elhízás, lezajlott hasnyálmirigy gyulladások. Ezek közül néhány tényező édesapja esetén is előfordult. Irodalmi adatok alapján kb. 10%-ban öröklődő is lehet ez a daganat. Ekkor azonban különböző egyéb bőr és emésztési tünetek is jelentkezhetnek. Abban az esetben, ha felmerül hasnyálmirigy daganat gyanúja, akkor laboratóriumi vizsgálatokat: teljes vérkép, máj- és vesefunkció, vércukor, 3 havi vércukor értékre vonatkozó adat = HgbA1c, szérum és vizelet amiláz, lipáz, tumor markerok (CEA, CA19-9) érdemes elvégezni. Amennyiben a hasi ultrahangos vizsgálat során a hasnyálmirigy állományát épnek találták, akkor nem szükséges hasi CT vagy MR.

A felhasi fájdalom, érzékenység hátterében legtöbbször sav túltengés igazolódik, ezért esetleg gasztroenterológust keressen fel.

Tisztelettel: dr. Baki Márta

Kérdés: 2018. március 21., 19:54; Megválaszolva: 2018. március 26., 20:24
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Jobb oldali hasi és derék fájdalom
Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát. Igen volt. Nőgyógyászat negatív. Székletvér negatív. Vese uh volt :kp.kehelyvégben találtak köveket jobb...
Hisztológiai vizsgálat
Szép napot! Egy kis “nyugtatást” szeretnék kérni. Még április elején volt egy epilepszia rohamom, rohammentő majd kiderült hogy van egy jó...
Csontáttét
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál 2020 szeptemberében vizsgálatok során kiderült, hogy daganat van a veséjében és a prosztatában. A prosztatát...
Vastagbélrák kezelése
Szövettan értelmezése