Szövettan 2015

Tisztelt Doktornő! 8 évvel ezelőtt a nyakamról operáltak ki egy dudort, szövettan után C4990. Kemoterápiát kezdtek, de mivel egy hónap alatt szemmel is látható helyi kiújulás volt, újabb műtét és ezután 1 hónap sugárkezelés, majd 2 és fél év tünetmentes időszak. 2011-ben szintén kiújulás volt, amit kontrollvizsgálat mutatott, mert akkor szemmel nem volt látható. akkor már sokkal nagyobb műtét, utána 6 hónap infúziós kemo és 6 hónap tablettás fenntartó kemo, majd szintén tünetmentes időszak 2 és fél évig. 2015-ben kontrollvizsgálat alkalmával merült fel, hogy a tüdőmben 2011-óta is látható, eddig fibrózis/granulomának mondott elváltozás minimálisan, (2012 óta 4 millimétert) de növekedett. Operáció 2015 nyarán, melynek szövettanja: Tüdőszövet területén, attól élesen elhatárolva mesenchymalis karakterű tumorszövet részletei figyelhetők meg. A daganatot alkotó sejtek részben orsó alakúak, változatos lefutású kötegekbe rendeződnek, részben poligonalisak és kisebb csoportokat alkotva dens eosinophil mátrixban helyezkednek el. A tumorsejtek relatíve kis méretűek, monoton megjelenésűek. Osztódó alakok elszórva láthatók. Összehasonlítva a korábbi mintákkal, az egyes mintákban hasonló morfológiai tumorszövet azonosítható. Immunhisztokémiai vizsgálat: CK14, calponin, CD10, CK5, p63 negatívak. Az előzményekben szereplő malignus kevert tumor áttétje tüdőben. Fizikális tünetem sose volt semmi és jelenleg sincs. Mit jelent ez a szövettan? Nekem nem tűnik annyira rossznak mint az előzőek. Számíthatok újabb kemoterápiára? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Tóth Judit válasza szövettan témában

Kedves Kérdező!

Ennyi alapján nem nagyon tudok véleményt mondani arról, hogy változott e az előzőekhez képest. A szövettan alapján egyértelműen tartalmaz az előző daganatokra jellemző sejteket.Fontos lenne azt is tudni, hogy ez az egyetlen góc, amit eltávolítottak, vagy csak mintát vettek belőle?

Úgy gondolom lesznek további kezelések, de erre vonatkozólag az onkológusa fog pontos tájékoztatást adni.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. január 18., 15:59 ;Megválaszolva: 2016. január 24., 08:51
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Mit jelent a jeleten leírtak
Érdeklődni szeretnék, hogy mit jelent a leleten leirtak? Naplószám: 004004406 Makroszkópos leírás: I: 5 kölesnyi egy mákszemnyi...
Orron lévő basalioma
6237 Kecel
Hólyagrák esetében a CT...
Lehet csontrák?