Méhnyakrák tünetek enyhítése

Kedves Doktornő! Októberben diagnosztizálták nálam a rosszindulatú elváltozást. A daganat státusza II/A A szükséges vizsgálatokon már túl vagyok (CT, MRI, mellkasröntgen) és már az onkoteam is eldöntötte szükséges therápiát, amit január 4-én kezdenek el. 6 chemo, 25 külső sugár és 3 belső sugárkezelést fogok kapni. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek a kezelések milyen mellékhatást produkálnak és hogyan tudnám ezeket a lehető legjobban átvészelni? Esetleg van-e valami gyógyszert amit szedhetek, a tünetek enyhítésére! Nagyon nem vagyok tisztában azzal sem, hogy mivel járnak ezek a kezelések. Megtisztelő segítségét előre is köszönöm! Jónás Lászlóné

Dr. Tóth Judit válasza méhnyakrák témában

Kedves Kérdező!

A kezelésnek vannak helyi és általános mellékhatásai is. A húgyhólyag és a végbél közel van a sugározandó területtől, ezért itt izgalmi tüneteket észlelhet: fájdalmas, gyakori vizelet vagy hasmenés. Ha ilyet észlel, jelezze a kezelőorvosának. A kemoterápia mellékhatása elsősorban hányinger lehet, melyet megfelelő gyógyszerekkel uralni lehet.Ezt az onkológusa irja majd fel.

Szerencsére ez a daganat jól reagál a kezelésre, tehát a legtöbb amit tehet, hogy megteremti a feltételeit a kezelésnek: ha panaszai vannak, fáradtabb, kevesebbet tud enni, akkor pl. vissza tud vonulni pihenni, óránként, csipegetve enni, inni.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. december 29., 15:56; Megválaszolva: 2016. január 01., 12:00
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
onkológia szükséges e?
Tisztelt Doktornő! 3 hete volt egy leep nőgyógyászati kisműtétem Debrecenben, a szövettani eredményem sajnos rákos sejteket mutatott, így a...
Méhnyakrák és sugárkezelés
2016.márc. ct-vel és szövettani vizsgálattal alátámasztva méhnyakrákot állapítottak meg. Az életkoromra hivatkozva elsősorban sugárkezelést...
Méhnyakrák kezelés után CT
Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnál másfél évvel ezelőtt diagnosztizáltak méhnyakrákot.Sajnos műtét nem jöhet szóba.Tavaly 35 sugárkezelést...
Méhnyakrák. Van megoldás?
Édesanyám 52 éves, méhnyakrákot állapítottak meg nála. 2 hetet volt kórházban, több műtétet is végre akartak hajtani rajta, de nem...
Méhnyakrák és kemoterápia
Tisztelt Szakértő! Lányomnál méhnyakrákot diagnosztizáltak, kb. a III. stádiumban van. Kezelésére kemoterápiával kombinált sugárterápiát...