CEA érték emelkedése

Tisztelt Doktornő! A következő kérdéssel fordulnék Önhöz. Tegnapi laboreredményemben - az elmúlt 2 évhez képest - megemelkedett CEA értéket mértek. (35.23) . 2 évvel ezelőtt vastagbél daganattal, tavaly pedig petefészek rák áttéttel kezeltek. A legmagasabb CEA értékem a 2 év alatt 8 volt. A CA 19-9 értékem is megemelkedett, de még határértéken belül van (15) . Nem tudom, hogy van-e okom aggódni. Szoros követés alatt állok, így rendszeresen van CT, MR vizsgálatom, ill. 3 hónappal ezelőtt voltam PET-CT-n, ahol egyértelműen nem tudtak tumor meglétet igazolni. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza CEA témában

Kedves Kérdező!

A saját tapasztalatom alapján a megemelkedett CEA jó jelző marker. Magasabb lehet dohányosoknál, de a mértéke nem nagyon haladja meg a 20-as értéket. Jelezhet még vastagbél nyálkahártyáján kialakult izgalmat, hasmenést, gyulladást, stb.

Ami nagyon komolyan veendő véleményem szerint, az emelkedő, és különösen a következetesen emelkedő tendencia.

A szoros kontrollt fontosnak tartja a kezelő orvosa is, a rendszeres és alapos követések is ezt jelzik.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. március 11., 10:29; Megválaszolva: 2015. március 12., 05:15
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt
Majmegnagyobbodas