Méhnyakrák és kemoterápia

Tisztelt Szakértő! Lányomnál méhnyakrákot diagnosztizáltak, kb. a III. stádiumban van. Kezelésére kemoterápiával kombinált sugárterápiát javasolt az ONKO-TEAM. A kemoterápiáról sajnos nem a legjobbakat olvastam. A lányom kezelése még nem kezdődött meg, beleegyező nyilatkozatot még nem adtak le. Kérném szíveskedjen válaszolni arra, hogy elfogadjuk-e a kemoterápiás kezelést (a sugárterápia mellett heti egy alkalom) . Mennyire káros a kemoterápia az egészségre, esetleg termel-e olyan fehérjét, ami távolabbi áttéteket képez? (Mivelhogy, ezt olvastam, egy amerikai orvosok által közzétett cikkben. Igaz-e? Válaszát előre is megköszönöm!

Dr. Nagykálnai Tamás válasza méhnyakrák témában

A méhnyakrák III stádiumának kialakulásához több év szükséges, és csak egy hajszál választja el attól, hogy IV stádiumú, azaz teljesen gyógyíthatatlan legyen.

Tehát erősen előrehaladottnak, bőven elhanyagoltnak lehet nevezni.

Nagyon-nagyon nehezen gyógyítható, a III stádiumú betegek csak mintegy negyede marad életben, tehát az esély elég kicsi (négyből maximum egy) .

Túl van azon, hogy meg lehessen operálni, azaz egy daganatos szervet úgy kellene meggyógyítani, hogy maga a szerv (esetünkben a méh) és a környező szervek (esetünkben a húgyhólyag, a végbél, a húgyvezetékek, stb.) is kibírják a kezelést.

Ezért - sokéves tapasztalatok alapján - az alapvetően szükséges sugárkezelést gyógyszerekkel kombinálják.

Ha viszont a beteg kihagyja a kezelés egyik vagy másik alkotóelemét, szinte biztos halál vár rá.

Más:

Amit olvasott, az, hogy a kemoterápia olyan "fehérjét termel", mely elősegíti az áttét-képződést, elképesztő értelmetlenség.

(A III Stádiumú méhnyakráknál egyébként sem az áttét-képződés öli meg a beteget, hanem a helyi, kismedencei terjedés) .

Hogy lányának valami esélye legyen, mindent csináljon végig!

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2013. június 16., 18:38; Megválaszolva: 2013. június 17., 22:41
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
onkológia szükséges e?
Tisztelt Doktornő! 3 hete volt egy leep nőgyógyászati kisműtétem Debrecenben, a szövettani eredményem sajnos rákos sejteket mutatott, így a...
Méhnyakrák és sugárkezelés
2016.márc. ct-vel és szövettani vizsgálattal alátámasztva méhnyakrákot állapítottak meg. Az életkoromra hivatkozva elsősorban sugárkezelést...
Méhnyakrák tünetek enyhítése
Kedves Doktornő! Októberben diagnosztizálták nálam a rosszindulatú elváltozást. A daganat státusza II/A A szükséges vizsgálatokon már túl...
Méhnyakrák kezelés után CT
Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnál másfél évvel ezelőtt diagnosztizáltak méhnyakrákot.Sajnos műtét nem jöhet szóba.Tavaly 35 sugárkezelést...
Méhnyakrák. Van megoldás?
Édesanyám 52 éves, méhnyakrákot állapítottak meg nála. 2 hetet volt kórházban, több műtétet is végre akartak hajtani rajta, de nem...