Keton a vizeletben

Terhességi diabétesszel kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni. 3 héttel ezelőtt terhességi cukorbetegséget állapítottak meg nálam, pontosabban éppen határon mozogtam, a terheléses cukorvizsgálat eredménye 7, 3 lett. Ezt követően 165 gramm szénhidrátos diétára fogtak. A diétát be is tartom, semmi cukrot nem eszem, és naponta hatszor étkezem. Az első kontrollra az éhgyomri értékem 4, az egy órás 6, 8 lett, ezért a reggelimet 20 grammra csökkentették, helyette a tízórai lett 25 grammos. Közben ellenőrzésként itthon néha megmérem a vércukorszintemet, éhgyomorra, illetve az ékezések után egy órával. Az értékeim folyamatosan emelkednek, jellemzően 6, 5-8 között mozognak. Ez a dietetikát egyáltalán nem érdekelte, azt mondták, kizárólag a reggeli laboreredményem számít. A védőnőm csinált vizeletből vizsgálatot és egy héttel ezelőtt 15 mg/dl ketont mutatott ki. Azt mondta, ez gond, mert kevés szénhidrátot eszem, de a dietetikát ez sem érdekelte. Csak a jövő héten megyek újabb diétás kontrollra, de tehetetlennek érzem magam. Ha több szénhidrátot eszem, akkor felmegy a vércukorszintem, ha csak ennyit eszem, amennyit meghatároztak, akkor folyamatosan (minden reggel nézem) emelkedik a ketonszintem. Mit tanácsol, mit csináljak? nem szeretnék ártani a babának, és úgy érzem, a dietetikán nem foglalkoznak velem kellőképpen. Előre is köszönöm a segítségét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Felszeghy Enikő válasza cukorbetegség témában

Kedves Kérdező!

Első lépésben azt gondolom, hogy ennék 160 grammot, de ha emellett emelkedik a cércukorérték, akkor kiegészítő terápiát alkalmaznék pl. Metformin vagy szükség esetén inzulin formájában. Ezt leginkább a gondozó orvossal lehet megbeszélni, illetőleg érdemes megkeresni olyan nőgyógyászt, aki diabetológiai jártassággal rendelkezik. Emellett dietetikust tudok Önnek javasolni, a DEOEC Dietetikai szakszolgálatnál 52/411717/54840 melléken Serfőző Máriát. Egyébként azt gondolom, hogy a túlzott diéta valóban nem feltétlenül jó a babának.

Dr. Felszeghy Enikő
Dr. Felszeghy Enikő gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus
Kérdés: 2011. március 02., 22:21; Megválaszolva: 2011. március 04., 13:23
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Xultophy hasznalata
Vércukorszint
HOMA vizsgálat kiértékelése
32.hetes kismama cukorterhelés
Cukorterhelés eredmény