• Hasnyálmirigy csonkolás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        21 éve a hasnyálmirigyemet pseudocysta miatt csonkolták, azóta küszködök. Kb. 4 éve kialakult a 2 típusú diabétesz is, melyet amaryl és merckformin tablettával kezel a háziorvos. A vércukorszintemet állandóan ellenőrzöm, a tabletták ellenére mindig 6, 8 - 9, 2 között mozog a vércukorszintem. A kérdésem az, hogy ez így normális-e?

        WEBBeteg szakértő válasza a cukorbetegség témában

        Tisztelt Kérdező!

        A csonkolt hasnyálmirigy inzulintermelése is csökken, mivel a béta sejtek száma is csökken. A vércukorszintek picit magasabbak az Ön esetében, mint az egészséges embereknél, a gyógyszerek ellenére. Amennyiben a HbA1C értéke 6, 1% alatt volt, akkor azonban nagyobb aggodalomra nincsen ok. Amennyiben nem, vagy ennél szebb vércukorértékeket szeretne, akkor egyrészt a testsúlycsökkentés jön szóba (amennyiben túlsúlya van) vagy a gyógyszeres kombináció váltása, esetleg inzulin adása, de ennek előnye és hátránya is lehet, mint minden 2es típusú diabetes esetében, ezért személyes konzultáció mindenképpen érdemes, fenntartásai esetén diabetológussal. mivel a probléma nem annyira akut, az időpont kérést nem tartanám rossz ötletnek.

         


        Kérdés: 2010-02-23 14:28:34; Megválaszolva: 2010. február 23., 14:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: