• Az értékek utalhatnak inzulin rezisztenciára?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! A problémám tavaly novemberben kezdődött, amikor is egyfajta gyengeséggel járó szédüléses rosszulléteket tapasztaltam és ezek azóta is fennállnak. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy nem annyira forgó jellegű szédülésről van szó, hanem egyfajta bizonytalanság érzet, amely nagyon ritkán annyira felerősödik, hogy a víz is kiver, de ez általában hála Istennek csak pár percig tart, de egyfajta szédülést szinte FOLYAMATOSAN érzek a nap folyamán, főleg ha hirtelen pl felállok vagy lehajolok. Illetve néha előfordul, hogy étkezés KÖZBEN megint rosszabbodik, de utána csillapodik szintén pár perc után. Na most ezek a panaszok miatt voltam terheléses vércukor vizsgálaton, viszont a háziorvosom sajnos nem kérte, hogy az inzulin szintet is nézzék a cukor mellett. Négy pontos vizsgálatot kért 30 percenként, így az utolsó érték a 90 perces: Éhgyomor: 4,8 30 perc: 5,8 60 perc: 4,5 90 perc: 2,8 Különösebb rosszullétet a vizsgálat alatt nem tapasztaltam, és a háziorvosom sem vette ezt az értékcsökkenést túl komolyan, annyit javasolt, hogy napi többször étkezzem és ne egyek gyorsan felszívódó szénhidrátot. Na most én évek óta sportolok és meglehetősen vékony is vagyok és szinte csak lassan felszívódó szénhidrátot fogyasztok. Nem iszom alkoholt, illetve MÁR nem dohányzom. Azóta (miután a rosszullétek nem csillapodtak) elmentem endokrinológusi szakrendelésre is, és ő azt javasolta, hogy három hónap múlva menjek újra terheléses cukorvizsgálatra, mondván, hogy ez a fajta vizsgálat nagyon megterheli a szervezetet és nem szabad ugye túl gyakran végezni (ezek az eredmények február 11-én születtek). Viszont nagyon aggódom, hogy lehetséges, hogy inzulin probléma álljon esetleg a háttérben? Érdemes lenne esetleg étkezés előtt és után valamennyivel vércukrot mérnem, vagy teljesen felesleges lenne? A segítségét előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Tänczer Tímea válasza a inzulin rezisztencia, szédülés témában

        Kedves Kérdező! Önmagában ebből a terhelésből diagnózis nem állapítható meg, elég a 3 pontos, óránkénti terhelés, szerum inzulin szintekkel kiegészített elvégzése a következő alkalommal. A lapos cukorterhelés, bemért alacsony vércukor szint hátterében állhat inzulin rezisztencia, illetve, ha normál, illetve alacsony súlyú, akkor egyéb más problémák, például felszívódási zavar is állhat a háttérben. Hasonlóan az állandó szédülés hátterében sem gondolnám, hogy ez oki tényezőként szerepel, a megjelölt gyógyszer szedése is okozhat ilyet. További kivizsgálását javaslom. Üdvözlettel: Tänczer Tímea


        Kérdés: 2020. április 09., 17:30; Megválaszolva: 2020. április 26., 20:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.