Inzulinrezisztencia, vagy valami más?

Kedves Tímea, Körülbelül 3 hónapja fedezték fel nálam az inzulinrezisztenciát. Jártam ezzel kapcsolatban diabetológusnál, aki enyhènek jellemezte a számok alapján. (Amit mellékeltem is.) Ezt megelőzően egyébként pszichiáterhez is jártam szorongás végett. Úgy gondoltam, hogy az IRnek tudhatóak be a tünetek, igy ezeket a terápiákat abbahagytam és elkezdtem az életmódváltásra koncentrálni. Amiket tapasztalok az az állandó szívdobogás érzés, homályos látás, gyengeség, olykor ájulás közeli érzés, gyengébb memória, enyhén megemelkedett vérnyomás+pulzus, legtöbbször lágy széklet, majd 1 éve. Fizikai munkát végzek, ami ebben a melegben eléggé megterhelő tud lenni. Ami ijesztő, hogy előfordult olyan is, hogy képtelen voltam kikelni az ágyból, annyira gyengènek éreztem magam. Próbálok tk. ételeket enni, kevés CH, de egyszerűen lehetetlen küldetésnek érzem, ugyanis 1.5-2 óra elteltével ehesnek és fokozatosan egyre gyengébbnek érzem magam munka közben. A homályos látás és a szívdobogás érzés folyamatos, ami rányomja a bélyegét a hangulatomra, illetve folyton azt hiszem, hogy valamilyen szívbetegségem lehet..de kardiológus szerint semmi nincs. (Amit tudomásul is veszek.) Hasi UH negativ. Pajzsmirigy eredményeim is határértéken beluliek. (TSH, Antitpo) . Teljes vérkép hibátlan. Glutenerzekenyseg sincs. Eléggé tanácstalan vagyok, hogy vajon tényleg pszichés a probléma vagy az IR-el és egy ütős etrenddel kellene kezdjek valamit.. esetleg merre kellene menjek tovább? Vagy még azt is el tudom képzelni, hogy valami más idézte elő az IRt. Köszönöm megtisztelő válaszát!

Dr. Szanyi Andrea válasza inzulin rezisztencia témában

Kedves Kérdező!

Az Ön esetében a HOMA index a határértéken van, így egyértelmű inzulin rezisztenciáról ennek alapján nem beszélhetünk. Az étkezés utáni vércukorérték elég alacsony, ha étkezést követően máskor is leesik a vércukorértéke, az okozhat gyengeséget, fáradtságot. Javaslom, hogy a naponta többszöri (3-5x) étkezések során lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasszon, (például teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, pékáru, barnarizs, durum tészta ), amivel elkerülhető, hogy a vércukorszintje étkezést követően jelentősen csökkenjen.

A leírt tünetek, mint ájulásérzés, gyengébb memória, vérnyomás emelkedés nem az inzulinrezisztencia tünetei.

Kérdés: 2022. augusztus 01., 20:07 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 01., 19:54
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Inzulinrezisztencia?
Tisztelt Doktornő! 3 pontos inzulinrezisztencia vizsgálaton voltam, az eredményekkel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni: Glükóz 0':...
Inzulinrezisztencia?
Tisztelt Doktornő! 3 pontos inzulinrezisztencia vizsgálaton voltam, és szeretném megtudni, hogy az eredményeim alapján a továbbiakban szükséges-e...
Cukorbetegség? Inzulinrezisztencia?
Kedves Doktornő, segítséget szeretnék kérni a terheléses cukor és inzulin laborleletem értelmezéséhez, illetve érdeklődni szeretnék az...
Inzulin rezisztencia
Fruktóz, rosszullét