Milyen diétát kell tartsak?

Kedves Éva, Ma voltam terheléses cukor vizsgálaton, nagyon úgy néz ki, hogy vagy IR-em lesz, vagy IGT-m. Házi mérővel párhuzamosan mértem, onnan gondolom. Az éhhomri jó lett, (4.9) de már az egy órás vércukor is 13 felett, másfél óra után meg 11.7. Szóval pocsék... Anyai ágon volt 2 súlyos 2-s cukorbeteg, hát engem is utolért a végzet. Emiatt volt otthon házi cukormérőm. Minden nap futok 5-7 km-t, és kerülöm a cukrosat ( jó, a napi 1 túrórudi is max 20g méz az befigyel, mert magam készítem a műzli szeletet), de ez a max gyors felszívódású cukor. Figyelek, hogy lassú felszívódású szénhidrátot egyek. Fehér lisztet semmit, csak paleo liszteket. Húst azt nem ettem eddig, nem kívántam, de most a vérszegénység miatt muszáj lesz:/ Házi körülmények között nem mértem még 7.8 feletti értéket sosem étkezés után 1 órával sem. 7.6 mondjuk egy közepes glikémiás indexű étel után 1 órával, de 4.9 és -7.6 között mozog (többször volt, hogy óránként néztem). Vashiányos vérszegény is vagyok + 167 cm és 52 kg, amit szeretnék tartani, se fel, se le, ha lehet. 1-2 hete kezdtem el napi 3 liter folyadékot inni, előtte csak napi 1.5 liter volt kb. (vérvétel eredményéből kijött, hogy jó lenne többet inni) Mit kellene változtassak, hogy, ha egyszer még szeretnék gyereket (már 37 leszek és pasi sincs:( ), vagy ha nem szeretnék káros szövődményeket? Amúgy ezt az állapotot valahogy vissza lehet fordítani, vagy csak szinten tartani? Ha csökkentem a CH bevitelt, nincs erőm edzeni (kb napi 200g CH-t eszek), meg úgy semmihez, és a havim is elmarad. Köszönöm előre is!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza a vércukorterhelés témában

Kedves Kérdező! A leírtakból kiderül, hogy Ön nagyon tudatosan él, táplálkozik. A vércukorterhelésnél a kiindulási és a 2 órás vércukorértéknek van jelentősége, ez utóbbi értéket viszont nem írta meg. A 2 órás vércukorérték valószínűleg kevesebb lehetett, mint 11 mmol/l, így ez nem cukorbetegség, valószínűleg IFG-nek ( csökkent cukor tolerancia) felel meg. Az otthoni mérések sem 2 órás értékek. A z otthoni vércukormérés és a laboratóriumi között eltérés lehet, mivel a tesztcsíkkal kapilláris vérből történik a meghatározás, míg a laboratóriumban vénás vérből. A terheléses vércukormérés során 75 g glükóz elfogyasztását követően történik a vércukor meghatározás, ami nyilván nagyobb gyors felszívódású cukrot jelent, mint amit Ön egy alkalommal elfogyaszt. Mivel Ön nincs elhízva, rendszeresen mozog, megfelelően táplálkozik, így az életmódon érdemben nem tud változtatni. Amit esetleg még megtehet, hogy a szénhidrátbevitelt csökkenti, illetve legalább napi háromszori étkezésre osztja el. A folyamat nem fordítható vissza, de mivel az étrendje mellett nem tapasztalt kirívó vércukor értékeket, így remélhető, hogy ezen a szinten tartósan megmarad a vércukorszintje, amennyiben a továbbiakban is figyelmet fordít a megfelelő táplálkozásra, mozgásra és a testsúlya sem növekszik. Ezek a vércukorértékek a gyerekvállalásban nem akadályozzák, de azt bizonyára tudja, hogy az Ön esetében nagyobb valószínűséggel alakulhat ki terhességi cukorbetegség.

Kérdés: 2018. július 10., 15:03; Megválaszolva: 2018. július 12., 16:56
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Emelkedett éhgyomri cukorérték
Terhesség, keton a vizeletben
Terhességi cukorbetegség
Esti inzulin
Deflazacort Bőrgyulladásra