Cukorbetegség mértéke

Tisztelt Doktor Úr! Ez év júniusában derült ki a cukorbetegségem 15-ös cukorral jelentkeztem a diabetológiára! Édesapám serdülő kori a nagymamám időskori cukorbeteg, a belgyógyász elöször 2egység inzulint javasolt reggel 7kor 12kor 17kor és 22kor adjam be Humulin R és humulin N inzulinra vett! Közben jelentkeztek problémáim lezsibbadt a jobb kezem elkezdett fájni a fejem és homályosan láttam oldalra meg egyeltalán nem ez 2szer fordult elő! ebből adódóan vérvételre küldött aminek az eredménye Hemogobin Alc (NGSP) 6.4, Hemoglobin ALC (IFCC) 46mmol/mol, terápiás érték diabéteszben 48-59mmol/mol, inzulin 5, 46mIu/L, C-Peptid 1, 76ng/mL Szeretném meg tudni az ön véleményét hogy mennyire súlyos cukorbeteg vagyok vagy hogy ezek az adatok valójában mit jelentenek! Köszönöm Brigitta

Dr. Brasnyó Pál válasza cukorbetegség témában

Tisztelt Kérdező!

A véletlenszerűen mért 15-ös vércukorérték cukorbetegséget jelent. Nem derül ki, hogy milyen típusú, de fiatal korban nagyobb valószínűséggel az 1-es típus (ezt laborvizsgálatokkal lehet megerősíteni) , amit inzulinkezeléssel kell kezelni. A Hemoglobin A1c céltartománya 6-8 % közötti, így ez egy jó érték egy kezelt, szövődmények nélküli fiatal cukorbeteg esetében (egészségesekben ez az érték alacsonyabb) . A c-peptid szint a saját inzulintermelést jellemzi. Ez az érték a normál tartományban, de az alsóbb tartományban van, ami még megtartott inzulintermelésre utalhat. A kérdés itt is, hogy mikor lett levéve, azaz a diagnózis felállításakor, vagy később. A cukorbetegség önmagában egy komoly betegség, az állapotot a társuló betegségek, szövődmények súlyosbíthatják.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Brasnyó Pál
Dr. Brasnyó Pál Belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Kérdés: 2012. november 10., 21:45 ;Megválaszolva: 2012. november 13., 21:16
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Cukorbetegség
Tisztelt Doktornő! Mostanában eléggé elkezdtem félni a cukorbetegségtől. A vérvételi cukrom 3,9 vagy 4,1 szokott lenni, évek óta. (Reggel...
Okozhatja-e cukorbetegség ezeket a...
Tisztelt Doktornő! Sógornőm (67 éves) az utóbbi időben azt vette észre, hogy időközönként a lábfeje ég, bizsereg és a nagy ujjai mintha...
Magas vércukorszint
isztelt Doktor Úr/Nő! A páromnak (48 éves ffi) 3 éve volt egy pancreas resectios műtétje, melyből kifolyólag insulinos cukorbeteg lett, jelenleg...
Merckformin XR 500 retard
Tisztelt Doktornő! Emelkedett éhgyomri vércukor értékeim miatt (7, 3) , valamint a 3 havi átlag (7, 1) értékem miatt terheléses...
Cukorbetegség kezelése
Tisztelt Dr. Árki ildikó! Kb. 5 hónapja magas éhgyomri vércukorértéket mértek/7, 7/. Ezt diétával és étrendkiegészítőkkel sem sikerült a...