Cukorbetegség és vérvétel

Kedves Doktornő/ Doktorúr! A páromnak (26) most kaptuk meg a vérkép eredményét, ami aggodalomra adott okot esetében. A glükóz szint a vérében, 14, 9 mmol/L, Koleszterin 5, 7 mmol/L illetve a triglicerid szint 8, 60 mmol/L. A vizelet vizsgálatnál a cukrot 4 + jellel jelölték. Az lenne a kérdésem, hogy ez már azonnal alátámasztja a cukorbetegséget, vagy szükséges még további vizsgálat? A vérvétel előtt a párom egy korty cukros üdítőbe beleivott, mert víznek hitte, mivel áttetsző folyadék volt. Illetve előző este nagyon sok sütit, és édességet megevett. Sőt az utóbbi időben sokat megeszik. Alkoholt nem fogyaszt egyáltalán. Ezek lehetnek befolyással ilyen távlatban a vércukorszintre? Utánanéztünk a cukorbetegség tüneteinek is, de egyik sem jött elő a páromnál. Utóbbi időben egyedül egy gombás fertőzést kapott el, ami már meg is gyógyult. Ilyen magas vércukorszint mellett nem kellene rosszul éreznie magát? Illetve még annyit szeretnék megkérdezni, hogy az idegi állapot megemelheti-e ezt a szintet ennyire? A párom retteg a vérvételtől rossz emlékek miatt, és akkor is fokozott idegállapotban várta, hogy mikor lesz már vége. Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Nóra

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Brasnyó Pál válasza cukorbetegség témában

Kedves Kérdező!

Amennyiben a nem éhgyomorra (étkezéstől függetlenül) történt vérvétel során 11, 1 mmol/l feletti vércukorértéket észlelünk, az cukorbetegségre utal (éhgyomri vérvétel esetén 7 mmol/l felett utal cukorbetegségre) . A vércukor-ellenőrzést ugyan még egyszer megismétlik, de a magas vérzsírértékek, magas vér és vizelet cukorértékek mind a cukorbetegségre utalnak. Az idegeskedés ugyan emelheti a vércukorértéket, de nem ilyen mértékben, illetve normálisan ezt a szervezet korrigálni tudja. Sajnos a cukorbetegségnek nem mindig jelentkeznek a klasszikus tünetei, így azok hiánya még nem zárja ki a cukorbetegséget. Ezen eredmények ismeretében azonban mihamarabb keresse fel családorvosát, illetve egy diabetológiai szakrendelést.

Dr. Brasnyó Pál
Dr. Brasnyó Pál Belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Kérdés: 2012. szeptember 21., 12:43; Megválaszolva: 2012. szeptember 22., 07:43
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Fruktóz, rosszullét
Xultophy hasznalata
Vércukorszint
HOMA vizsgálat kiértékelése