CT vizsgálat

Diabetológustól szeretném kérdezni. 2.tipusu cukorbetegségem van. Mercformin XR 750 mg.tablettát szedek naponta 1x. Így reggeli éhgyomri vércukor értékem általában 6, 8-7, 2 között van. HbA1 érték: 5, 7 % szept 6-án. Hasi CT. vizsgálatra kell mennem szept. 25-én. 5 napig nem szedhetem a Mercformint, de egy régebbi CT. vizsgálatnál felborult a cukorháztartásom, rosszul éreztem magam és elég nehezen állt vissza az egyensúly. Azt szeretném tudni, hogy van -e olyan gyógyszer, amit a CT. vizsgálat idején is szabad szedni? Köszönettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Brasnyó Pál válasza cukrobetegség és CT vizsgálat témában

Kedves Kérdező!

Kontrasztanyagos vizsgálatok előtt a metformin hatóanyagú tablettákat ki kell hagyni. Rutin szerűen nem szoktunk ilyenkor más készítményt adni, mert jelentős anyagcsere felborulást nem szoktunk tapasztalni. Vannak olyan vércukorcsökkentő gyógyszerek, amelyeket nem kell kihagyni ilyen vizsgálatok előtt (csak ha éhgyomorra kell a vizsgálatra menni, akkor a vizsgálat napján, a vizsgálat előtt nem szabad beszedni) , ha ilyen készítmény szedése indokolt, azt mindenképpen beszélje meg kezelőorvosával (nincs-e olyan probléma, ami miatt ezeket a készítményeket sem szedheti stb.) .

Dr. Brasnyó Pál
Dr. Brasnyó Pál Belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Kérdés: 2012. szeptember 19., 16:38; Megválaszolva: 2012. szeptember 20., 15:54
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
GDM - utógondozás
Cukorbetegség?
Tisztelt Doktornő! Covid fertőzés után elmentem pár vizsgálatot végezni, és közöttük volt a cukorterhelés vizsgálat is. Május 10-én volt....
Inzulin rezisztencia
Lekvár fruktózzal édesítve
Tisztelt Szakorvosnő! Az lenne a kérdésem, hogy kettes típusú cukorbetegség esetén fogyasztható házi készítésű eperlekvár, amelyben 1 kg...