• csontritkulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Válaszoló! Anyósom 75 éves, csontritkulása van. Most volt a kétéves felülvizsgálaton. Amikor az orvost kérdeztük az eredményről, azt válaszolta, hogy az életkorának megfelelő. Eddig D vitamint, Citrokalciumot, és Béres kalciumot kapott a csontritkulásra. Most új orvos van, aki azt mondta, hogy ő utálja a Béres kalciumot, ezért azt ne szedje tovább, hanem a D vitaminból szedjen dupla adagot (1000 helyett 2000 egységet). Szeretném megkérdezni, hogy ettől nem fog-e rosszabbodni anyósom állapota? Vajon, ha eddig kellett a Béres kalcium, akkor most miért nem kell? És, ha nem Béres, akkor esetleg másfajta kalcium? Nem szeretnénk, hogy rosszabbodjon a csontritkulás, és egy esetleges elesésnél összetörje magát. Válaszát nagyon köszönöm!

        Dr. Puskás Réka válasza a kalcium témában

        Kedves Kérdező! A protokoll szerint a csontritkulás alapkezelése napi 1000NE D vitamin és 1500 mg kalcium beviteléből áll. A magyar ajánlás a napi D vitamin bevitelre kb 2 éve napi 2000NE, de az 1000 NE tartósan adva is elégnek bizonyult a vizsgálatok alapján a kívánatos D vitamin szint fenntartására. A kalciumot, amennyiben nem fogyaszt a beteg az élelmiszerrel ennyit, pótolni kell. Sajnos, készítményt nem ajánlhatok, érdeklődjön a gyógyszertárban olyan szer után, mely kálcium citrátot tartalmaz, a kifogásolt készítményben levő kálcium karbonát helyett. Én idősebbeknek napi 1000mg kálciumot szoktam javasolni a normál, tejben és tejtermékben nem túl gazdag magyar táplálkozás mellett. Azt nem tudom megmondani, hogy rosszabbodna-e a beteg állapota ha nem szed kálciumot. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2014. szeptember 10., 09:52; Megválaszolva: 2014. szeptember 12., 15:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: