Serum Calcium

Tisztelt Dr. Nő/Úr! Az utolsó vérvételemben emelkedett a calcium szint. Kissé aggódom miatta. Kb két hete kollagén tablettát szedek melynek az egyik segéd hatóanya a calcium hidrogénfoszfát. Kb 6 éve kezelnek magas prl szinttel melyre negyed bromocripitint szedek sajnos elhagyni nem tudom mert visszaugrik pedig 3x sella mri nem mutatott ki adenomát. Utóbbi időben minden nap hajnal négykor kipattan a szemem fárdékony vagyok nagyon szellemileg nem vagyok a toppon illetve az izületeimet ilyen remegősnek érzem. Allergias asztmám van februárban voltam csökkentett sugárterheléses mellkas CT-n mely teljesen negatív volt illetve most 03.31-én kardiológián nagyfoku fáradtság miatt mely szintén negatív volt. Elmult egy évben megszabadultam 16 kg-tól. Endorkinologushoz rendszeresen járok. 04.19-én megyek legközelebb. Nyaki UH-n is most voltam február végén mely végülis negatív finoman reaktív nyirokcsomokat írtak le pajzsmirigy is rendben meg a vérvételben is. Ön szerint nézessek újra calciumot, parathohormont illetve kalcitonint míg eljutok az orvoshoz vagy emiatt nem szükséges aggódnom? Most voltam lumbális és nyaki gerinc mrin szédülés és hátfájás miatt ahol a nyak rendben van, de a lumbális részen a következő a lényeg a leletből. „A leletben a nyaki gerincen mindössze enyhe kiegyenesedést írtak le, ami lehet egy tartási zavar. Az ágyéki gerincen már a kiegyenesedésen kívül többféle túlterheléses eredetű eltérést láttak: így egyrészt a IV. ágyéki és az I. keresztcsonti csigolya közötti két porckorong lapultságát, víztartalom-csökkenését. A IV-V. csigolyák közötti porckorongon középen széles előboltosulást és a porckorongot határoló rostos szalag szakadását is leírták, az előboltosulás a jobb oldali idegkilépés csatornájába benyomul, de az ideget nem éri el. Az V. csigolya alatti porckorongon lefelé terjedő sérvet írnak le, ami a gerinccsatornát kissé szűkíti. Ezeken kívül a IV. és V. csigolyák a többi csigolya vonalához képest 3 mm-rel hátrább helyeződtek.” Emiatt is lehet esetlegesen magasabb calcium szint? Minden nap iszok egy magnéziumot ezt kardiológus javasolta, hogy ártani nem tudok vele. Azt illetve a kollagén szedését folytathatom? Hasi Uhm is volt csak egy coleseterol polipot találtak semmi mást. Csatoltam Önnek az utolsó néhány vérképemet. Köszönettel! Lelet: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Nátrium: 143 mmol/l 136 - 145 Kálium: 4,0 mmol/l 3,5 - 5,1 Klorid: 104 mmol/l 98 - 107 Össz. kálcium: 2,61 mmol/l * 2,15 - 2,50 Vas: Referencia érték alatti Hgb eredmény esetén végezzük! Össz. bilirubin: 11,7 umol/l < 21,0 Karbamid: 4,1 mmol/l 2,8 - 8,1 Kreatinin: 84 umol/l 62 - 106 eGFR (CKD-EPI): 90 felett ml/perc/1,73m2 60 - 150 GOT: 19 U/l < 40 GPT: 30 U/l < 41 LDH: 143 U/l 135 - 225 CK: 77 U/l < 190 Gamma-GT: 28 U/l 8 - 61 Triglicerid: 1,1 mmol/l < 1,7 Koleszterin: 4,9 mmol/l < 5,2 HDL-koleszterin: 1,37 mmol/l * > 1,45 LDL-koleszt. (számít: 3,08 mmol/l * < 2,59 Húgysav: 382 umol/l 202 - 417 Összfehérje: 80 g/l 64 - 83 Albumin: 53 g/l * 35 - 52 CRP: 1,2 mg/l < 5,0 Vérkép - 5 diff Fehérvérsejt: 5,2 G/l 4,0 - 9,0 Neutrofil: 46,3 % 46,0 - 66,0 Limfocita: 39,6 % 20,0 - 40,0 Monocita: 7,8 % 2,0 - 10,0 Eozinofil: 5,5 % * < 5,0 Bazofil: 0,8 % < 1,0 Neutrofil: 2,42 G/l 1,80 - 7,70 Limfocita: 2,07 G/l 1,00 - 5,00 Monocita: 0,41 G/l < 0,80 Eozinofil: 0,29 G/l < 0,45 Bazofil: 0,04 G/l < 0,20 Vörösvérsejt: 5,62 T/l 4,50 - 5,70 Hemoglobin: 168 g/l 130 - 180 Hematokrit: 0,475 l/l * 0,370 - 0,470 Vvt. átl. térf.: 84,5 fl 81,0 - 100,0 Vvt. átl. Hgb tar: 29,9 pg 26,0 - 34,0 Vvt. átl. Hgb kon: 354 g/l 310 - 360 Vvt. variációs ko: 12,1 % 11,0 - 16,0 Thrombocyta: 219 G/l 150 - 400 Tromb. átl. térf.: 11,3 fl 9,0 - 13,0 TSH: Elozo eredmény: 2.9073 mIU/L Szabad T4: 14,98 pmol/L 9,01 - 19,05 Prolactin: 313,2 mIU/l 54,2 - 380,5 0' vércukor: 5,3 mmol/l 4,1 - 5,9 Süllyedés: 2 mm/h 2 - 15 Előző vérvétel tökéletes volt 03.17 ott nem néztek Calciumot.

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza kalcium témában

Tisztelt Kérdező! Javasolnám, hogy várja meg az endokrinológusával egyeztetett időpontot, addig is, esetleg felfüggeszteni a kollagén szedését, így ha orvosa előirányoz egy új labort, az segíthet tisztázni, hogy a kiegészítő kollagén segédanyaga lehetett e a probléma, (nem írta milyen dózisban szedi ezt az étrendkiegészítőt), vagy egyéb esetleg endokrinológiai ok, vagy más (szed-e pl. D vitamint is esetleg?) melyet a maga pontos endokrinológiai kórtörténetének (6 év ahogy írta) ismeretében könnyen meg fog tudni ítélni a kezelőorvosa. Kérdés még, hogy a laborérték mellett tapasztal-e például székrekedést, vagy hányingert, esetleg étvágytalanságot vagy bármilyen hasi fájdalmat (ált. tompa jellegűt), erre lehet érdemes esetleg odafigyelni. Mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
Megválaszolva: 2021. április 13.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Magas kálciumszint
Tisztelt Weborvos! A vér magas kálciumszintjével kapcsolatban lenne kérdésem. A legutóbbi laboreredmény szerint 2, 57, a korrigált kálcium 2, 45 volt. A labor...
Kislány szedhet-e fitoösztrogén...
Tisztelt Doktor Úr! Kilenc éves kislány foltos kopaszodására ajánlottak olyan étrendkiegészítőt, amelyben fitoösztrogén is van,szója izoflavont tartalmaz. A...
Baba cipő dilemma
Tisztelt Doktornő! Kezdő édesanyaként a gyermekcipő vásárlás komoly dilemmát jelent. Környezetünkben van, aki kizárólag a szupinált cipőket favorizálja az...
Csuklás oka
Kedves Doktornő! Az elmúlt napon hirtelen felállást követően pár perces csuklást tapasztaltam többször is. Korábban is történt már ritkán, evést követően az...
Alacsonyabb neutrofil szám kóros?
Marcius 7-en 47,8 volt (50-70) marc 31-en 47,4 volt (50-70) tehat mindig kicsit alatta van a Neutrophyl %. Augusztusban: neutrofil granulocita 1,8 (2,5...
Székelés utáni viszketés
Tisztelt Doktor úr! Kb. 3 éve küzdök fenéktáji viszketéssel. Több orvosnál is jártam, 3 évvel ezelőtt még aranyérrel diagnosztizáltak, azokra kenőcsöt...