• Magas kálciumszint

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Weborvos! A vér magas kálciumszintjével kapcsolatban lenne kérdésem. A legutóbbi laboreredmény szerint 2, 57, a korrigált kálcium 2, 45 volt. A labor által meghatározott felső határ 2, 42 mmol/l. A háziorvos szerint, amíg egyéb tüneteket nem okoz, addig nem kell további vizsgálatokra menni. Önnek is ez a véleménye? Továbba a tejtermékek fogyasztását mérsékelni kell? Bár nem eszem sokat. Köszönettel: Ágnes

        Dr. Szanyi Andrea válasza a Kalcium témában

        Kedves Kérdező! Az Önnél mért kalcium szint éppen csak meghaladja a normálértéket. A korrigált kalciumszint az albumin (szérumfehérje) szintjétől is függ, Önnél ez normál értéktartományba esik, így valószínűleg az albumin szint is normális tartományban van. Nem derül ki, hogy a laboratóriumi vizsgálat során még miket vizsgáltak, így például alkalikus foszfatáz vizsgálat, vizeletvizsgálat történt-e. Amennyiben igen és nem volt kóros, akkor az enyhe eltérésnek nincs nagyobb jelentősége. Szedett-e nagyobb mennyiségben D vitamint? Elsőként javasolnám a vizsgálat megismétlését néhány hét elteltével. A tejtermékek fogyasztását nem kell korlátoznia.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Itt kérdezhet

        Dr. Szanyi Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. február 12., 11:41; Megválaszolva: 2019. február 19., 20:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: