mi a megoldás?

Tisztelt Doktor Úr! Teljesen tanácstalan vagyok, nem tudok a mellékelten küldött 2 lelet eredményében belenyugodni.68 éves vagyok, 4 éve átestem egy mastectómián- azóta szedek antihormon tablettát. Minden évben csontritkulás vizsgálaton veszek részt.Ezt a leletet egy vidéki kórházból kaptam2010.08.30.-án: T SCORE:SD -3: Z SCORE:SD -1, 8 (AP gerinc) FEMUR: 0, 66 -1, 7 -0, 3.Nagyon meglepett az eredmény-a nőgyógyászt is.Negyedévente csonterősítő injekciót kaptam vénába (mivel ezt az OEP nem támogatja, jelentős anyagi kiadást jelentett) , no meg a szokásos D vitaminokat és calciumot! Azt tudom, hogy a csontritkulást nem lehet visszafordítani, csak az állapotot stabilizálni. A második lelet, amit egy év múlva kaptam egy megyei kórházból, nem ezt bizonyítja: AP gerinc: T_Score: 1, 5 Z_Score: 2, 4 Az első lelet megállapította: a csonttörés kockázata jelentős-egy év múlva a megállapítás: a csonttörés kockázata csekély! Ennyit tévedhetnek a kórházakban? Melyiknek hígyjek? Önhöz azért fordulok, mert az orvosok, akikhez tanácsért fordultam, a véleményüket megtartották maguknak.Hogy oldjam meg ezt a problémámat? Köszönöm válaszát!

Dr. Puskás Réka válasza csontritkulás témában

Kedves Kérdező!

2010-es T score értéke valóban csontritkulást mutatott. Nagyon helyesen kapott D vitamint, kálciumot és "csonterősítő gyógyszert" vénásan. Azt ugyan nem tudom, hogy pontosan milyet kapott, amit én szoktam adni negyedévente vénásan, azt támogatja az OEP, bár még így is kicsit sokba kerül. Mindenesetre a látható javulás jelentős volt, egy év alatt a csontritkulása mintha elmúlt volna. Ez messze nem elképzelhetetlen dolog.

A jelenség magyarázata: A csontritkulás valójában vissza nem fordítható, de megállítható folyamat. Amit mérni tudunk, az a csont ásványi anyag tartalma, mely azonban javítható dolog, mint ahogy a javulás az Ön esetében be is következett a gyógyszerek hatására. A csonttörés kockázata pedig jelentős mértékben az ásványianyag-tartalomtól függ.

A mért értékek közötti valóban nagy különbség egy része azonban adódhat a különböző gépek közötti eltérésből is. Ennek kiküszöbölésére mindig igyekszünk a kontrollvizsgálatokat azon a gépen végeztetni el, melyen az eredeti vizsgálat is történt.

Összefoglalva, amit tehet: próbáljon meg készítteni még egy ellenőrző vizsgálatot azon a gépen, amelyen az eredeti vizsgálat készült. Az OEP ezt sajnos nem téríti, de ha aggódik, akkor esetleg megéri kifizetni. Az új eredmény birtokában kérje meg orvosát, hogy számolja ki a javulás százalékos mértékét (melyet a "BMD" jelű oszlop egymásnak megfelelő adataiból lehet kiszámítani) Ebből látni fogja, hogy mennyit javult a gyógyszerek hatására valójában csontjainak ásványianyag tartalma és elhiheti, hogy tényleg a normál népességéhez hasonló törési rizikójú emberré vált a hatásos kezelés mellett. Könnyen lehet, hogy senki nem tévedett, csak valóban ilyen hatásos volt a kezelés.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2013. január 06., 20:15 ;Megválaszolva: 2013. január 13., 22:32
Kérdések és válaszok: Csontritkulás
Osteoporosis
Érdeklődni szeretnék, hogy az alább megadott értékeim mennyire súlyosak. Lumbalis gerinc (L2-4) g/cm2 0, 6140 Z-score: -3, 06 T-score: -4, 16 Bal...
Csontritkuás gyógyszer nélkül
Tisztelt Doktor nő/ úr! 51 éves vagyok és csontsűrűség vizsgálaton a gerinc T-score -2, 9 tehát osteoporosist, a csípőknél pedig osteopeniát...
osteoporosis
Protelos forgalmazása megszűnt. Biszfoszfonát tartalmú gyógyszereket nem bírom a mellékhatások /homályos látás, álkapocs fájdalom/ miatt. Mit...
Vélemény kérése a Protelos...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A tanácsát szeretném kérni a Protelos gyógyszerrel kapcsolatban. 58 éves vagyok. Sajnos nagyon korán, 42 éves koromban...
Csontritkulás Mértéke
Tisztlet Doktornő! 57 éves vagyok. Csontritkulást állapítottak meg dexa vizsgálattal melynek értéke T-SCORE -4, Z-SCORE -2.9 gerincen...