Szobatisztaság-székrekedés

Tisztelt doktornő! Kislányom nemsokára két éves lesz, és már hónapok óta önállóan pisil bilibe, de sajnos a bilibe kakilás ellen hevesen tiltakozik. Odáig jutottunk, hogy ha nem adok rá pelust, akkor inkább tartogatja a dolgot. A védőnő azt javasolta, hogy ne adjak rá pelust, ha kéri, így egyszer majd megoldódik a dolog magától, de sajnos továbbra sem sikerül a dolog. Már néhány hete székrekedéssel küszködünk, hiába a rostdús, rengeteg gyümölcsöt tartalmazó étkezés. Próbáltunk neki lenmagolajat is beadni, de ez sem segített. A védőnő most azt tanácsolta, hogy adjak neki glicerines vgbélkúpot, ami biztos segíteni fog. A hirtelen fellépő székelési ingertől fáj a kis hasa és persze nagyon sír, mégis csak fél órás kínlódás után végzi el a dolgát. Tudna nekem tanácsot adni? Félek, hogy hozzászokik a szervezete, hogy csak a végbélkúp beadása után ürít. Tudok valamit tenni azon kívül, hogy türelmes vagyok és folyamatosan bíztatom? Köszönettel: Egy aggódó anyuka

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Anna válasza a szobatisztaság témában

Kedves Édesanya! Kislányánál kialakult székrekedés kapcsolatban lehet a bilibe való székeléstől való félelemmel, a széklet visszatartásával. A bilire szokatást erőltetni, nem szabad, negatív élmény ellenreakciót válhat ki a gyermekben. Továbbra is legyen türelmes, következetes és bíztassa kislányát, előbb-utóbb, mint ahogy a pisiléskor, a nagydolgok elvégzésénél is bilizni fog. Akár étkezéseket követően napirendszerűen ültesse rá a bilire (közben szükség esetén foglalja le játékkal). Székrekedés megoldására folytassák a rostdús étrend, gyümölcs, zöldség fogyasztását, bő folyadékbevitel, elegendő mozgás mellett, lehetőség szerint csokoládét, kakaót mellőzzék! Rendszeres székletürítés beállítása érdekében alkalmazzanak székletlazítót (nem hashajtó! ) naponta pl. Duphalac szirupot a rendszeres székletürítés beállásáig!

Kérdés: 2010. augusztus 17., 09:00; Megválaszolva: 2010. augusztus 24., 12:14
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Lassú gyarapodás az első 2 hónapban
éretlen csípő
Újszülött ,D vitamin szedés.
Mi az oka?
Nem gagyog a baba