• Szobatisztaság - Vizelet visszatartás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr\Doktornő! Kislányom márciusban lesz 3 éves és kb. fél éve szobatiszta, úgy hogy éjszaka sem pisil be. A problémánk az, hogy mindig küldözgetni kell őt pisilni, mert ellenkező esetben visszatartja pedig már egyértelműen kell neki pisilnie (nyögdécsel, összeszorítja a lábát). Így is, hogy elküldöm összesen 3-4 pisi van egész nap (de keveset is iszik). Ha kakilnia kell, akkor előfordul, hogy ez okból maga ráül a bilire és széklet visszatartási gond nincsen. Reggel és este kialakítottunk egy rendszert (pisi, fogmosás, fürdés stb.), aminek része a pisi is és ez kb. zökkenőmentesen működik. Napközben általában csak annak hatására megy el pisilni, ha azt mondom, hogy ha nem megy el maga akkor én elvezetem őt. Ez általában működik, de még általában megelőzi egy „de nekem nem kell” stb. játszma. Az esetek többségében kiküld bennünket, mert egyedül akar pisilni. Erőszakkal nem igazán ültettük rá, viszont túl lett hangsúlyozva a téma, túl sokat dicsérgettük. A bilitől, WC-től nem tart, ha ráül, rögtön pisil, bár a WC-re egyedül nem mer ráülni, bár szeretne. Egyébként kiegyensúlyozott, minden tekintetben jól fejlődő kislány, aki éppen dackorszakában van, tehát mindent ő akar önállóan. A testvér féltékenység jelentős szerepet játszhat az ügyben (fél éves az öccse és gyakran vált ki belőle dacot, ha vele foglalkozok), de próbálok minden nap vele külön is játszani. Próbáltuk már, hogy semmilyen módon nem szólunk, de csak 1, 5 napig bírtam, mert így reggeltől késő délutánig nem pisilt és már rettentően hisztis, nyűgös lett és sajnos így én sem tudtam eléggé lazán venni a dolgot. Másrészt attól is tartottam, hogy a hosszas vizelet visszatartás gondot okozhat. Próbáltunk matricát adni, minek hatására 1-2 napig sokszor pisilt. Pelenkát már nem adnám vissza rá, mert úgy gondolom az számára megalázó lenne és nem is szeretné. Mit javasol, hogyan kezeljük a dolgot?

        WEBBeteg szakértő válasza a szobatisztaság témában

        Tiszelt anyuka!

        Az a javaslatom, hogy ne kövesse állandóan a kislányt. Nem szabad rá pelust sem adni természetesen és dícsérja meg, ha ügyes volt, de nem kellene ezt a dolgot ennyire túlhangsúlyozni. Csak dacot vált ki, ami senkinek sem jó. A külön csak vele foglalkozá nagyon jó, mert ezzel érezteti vele, hogy nem csk a kistestvérre jut ideje. Hagyja a dolgot a természetes menete szerint alakulni.


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        urológus Itt kérdezhet

        Dr. Mészáros Lajos
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-06 11:39:53; Megválaszolva: 2010. március 06., 11:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Orvos szakértő! Van egy 4 hetes kislányom! Szoptatni nem tudtam csak potolva tapszerrel, el is apadt a tej! Milumil HA starrtal kezdtuk táplálni! Nagyon mohón szívta a cumisuveget, ezért fuldoklott es felrenyelt, bukott meg orakkal az...